شبکه های اجتماعی

عوارض سیگار کشیدن برای قلب

یکی از شایع ترین عوامل ایجاد بیماری‌های قلبی و عروقی مصرف سیگار است که خطر زیادی برای سلامت بدن دارد. دقت داشته باشید که عوارض سیگار برای قلب را نباید نادیده گرفت؛ زیرا سیگار هم مانند چربی خون بالا یا فشار خون بالا، به شدت تهدید کننده سلامتی است.

مصرف سیگار به روش‌های مختلفی می‌تواند موجب بیماری‌های قلبی شود و بر روی قلب و عروق تأثیرات منفی به‌ جای بگذارد. افرادی که دائماً سیگار می‌کشند، در مقایسه با افراد سالم، دیواره عروق خونی‌شان سریع‌تر تنگ خواهد شد و همچنین دچار آترواسکلروز و شرایین می‌شوند.

بهتر است بدانید عضلات قلب تنها زمانی سالم می‌مانند که جریان خون کافی توسط شریان‌های کرونر به آن برسد؛ اما اگر این اتفاق به طور نرمال صورت نگیرد، احتمال وقوع بیماری‌های قلبی به شکل ویژه‌ای افزایش می‌یابد. در هر صورت اگر می‌خواهید به طور دقیق‌تر بدانید که آیا سیگار برای قلب مضر است یا خیر، توصیه می‌کنیم تا انتهای مطلب همراه ما بمانید.

دریافت نوبت آنلاین

مهم ترین خطرات و عوارض سیگار برای قلب

در جواب به این سوال که آیا سیگار برای قلب مضر است باید گفت که احتمال بروز حملات قلبی و سکته مغزی در افراد سیگاری، تقریبا ۲ الی ۳ برابر بیشتر از افراد سالم است. خطرات حمله قلبی و بیماری‌های عروقی در زنان سیگاری بالای ۴۰ سال که قرص‌های ضدبارداری مصرف می‌کنند نیز بسیار بالاتر است. توجه داشته باشید این خطر طی ۱ سال بعد از ترک سیگار، حدوداً نصف خواهد شد و بعد از گذشت ۵ سال با افراد غیر سیگاری برابر می‌شود.

افراد سیگاری هنگام کشیدن سیگار، ضربان قلب‌شان ۱۰ الی ۱۲ ضربه در دقیقه و فشار خون‌شان نیز ۵ الی ۱۰ میلی‌‌متر جیوه افزایش می‌یابد. این امر در واقع به‌ علت منقبض شدن عروق خونی است و موجب بالا رفتن کار قلب خواهد شد. کسانی که عوارض قلبی و عروقی سیگار کشیدن را نادیده بگیرند، ممکن است دچار بیماری‌ها و مشکلات مهم دیگری نیز بشوند و جان‌شان به خطر بیفتد.

دود سیگار از منواکسید کربن برخوردار است و افرادی که سیگار می‌کشند، با کمبود اکسیژن در قلب و سایر اندام‌های بدن مواجه می‌شوند؛ زیرا منواکسید کربن در خون جایگزین اکسیژن خواهد شد‌. این اثرات شاید در اوایل عوارض قابل‌ توجهی را از خود بروز ندهند اما در درازمدت ضایعات شدیدی را در سیستم عروقی و قلب به‌ جای می‌گذراند.

جالب است بدانید از هر ۴ مرگی که بر اثر تنگی عروق کرونر قلب رخ می‌دهد، ۱ مورد از آن‌ها به دلیل مصرف سیگار و دخانیات است. در واقع ایجاد لخته در عروق کرونر دلیل اصلی مرگ در زنان و مردان بین ۳۵ تا ۶۴ سال است و استعمال دخانیات موجب ایجاد این لخته در عروق می‌شود. در افراد سیگاری، عبور و جریان خون از عروق بسیار سخت‌تر است و از این جهت افراد دچار بیماری‌های مختلف می‌شوند.

یک مورد دیگر از عوارض سیگار برای قلب که ممکن است حتی افرادی که در معرض دود سیگار هستند نیز به آن دچار شوند، آسیب‌‌دیدگی بافت قلب است. بنابراین تا حد امکان در مکان‌هایی که دود سیگار در آن‌‌جا وجود دارد، قرار نگیرید، زیرا دود سیگار حاوی مواد شیمیایی بسیار مضری است و خطر ابتلا به مرگ و حمله قلبی را به شکل قابل‌ توجهی افزایش می‌دهد.

مهم ترین علائم بیماری‌های قلبی در اثر سیگار کشیدن

علاِم بیماری‌های قلبی در اثر سیگار کشیدن می‌توانند متفاوت باشند، در ادامه درباره‌ی برخی از مهم‌ترین علائم آن توضیح خواهیم داد.

خستگی زودرس و ضعف

یکی از شایع‌ ترین علائم بیماری‌های قلبی و عروقی، خستگی زودرس و ضعف است. از جمله این بیماری‌ها می‌توان به ضربان پایین قلب، نارسایی قلب، مشکلات دریچه قلب و برادیکاردی را نام برد. از این رو اگر در طول روز دائماً ضعف می‌کنید یا این که خیلی زود خسته می‌شوید، بهتر است در سریع‌‌ترین زمان ممکن به یک پزشک متخصص قلب مراجعه کنید تا مورد معاینه قرار بگیرید.

درد در قفسه‌ سینه

تا این بخش از مقاله به خوبی با مهم‌ترین خطرات سیگار کشیدن برای قلب آشنا شدید و بهتر می‌دانید که دخانیات چه عوارض جبران ناپذیری برای سلامت بدن دارند. افرادی که به‌ علت سیگار کشیدن دچار بیماری‌های قلبی می‌شوند، اغلب مواقع در ناحیه قفسه سینه خود، درد یا ناراحتی احساس می‌کنند.

به‌ همین‌ علت بهتر است بدانید یکی از مهم‌‌ترین نشانه‌های تنگی سرخرگ عروق قلب، احساس درد در قفسه‌ سینه است که اصطلاحاً به آن آنژین قفسه صدری می‌گویند.

البته دقت داشته باشید که هر گونه درد یا ناراحتی در قفسه‌ سینه لزوماً ناشی از مشکلات قلبی و عروقی نیست. آنژین قفسه صدری در برخی مواقع ممکن است به بازوی دست‌ چپ، فک یا گردن نیز منتقل شود. بهتر است بدانید این امر ارتباطی با حالت‌های بدن مانند نشستن و خوابیدن ندارد و معمولاً با نشانه‌هایی همراه با تهوع، عرق سرد و سرگیجه همراه است.

با مصرف قرص زیر زبانی نیتروگلیسیرین می‌توانید درد را برای ۳ الی ۵ دقیقه قطع کنید اما توصیه می‌شود خیلی سریع با اورژانس تماس بگیرید و یا این‌ که خودتان را به بیمارستان برسانید زیرا اگر این درد بیش‌ از ۳۰ دقیقه طول بکشد، ممکن است مورد حملات قلبی قرار بگیرید.

بیشتر بخوانید:

سرگیجه

یکی دیگر از عوارض سیگار برای قلب ، ایجاد اختلال در عملکرد صحیح آن است. از جمله دیگر نشانه‌های شایع در افرادی که به علت مصرف سیگار دچار بیماری‌های قلبی می‌شوند، می‌توان سرگیجه را نام برد. سرگیجه ممکن است ناشی از مسائل متابولیت یا عصبی باشد.

دقت داشته باشید اگر به همراه سرگیجه احساس سبکی در سر، عدم تعادل، تاری دید و تعریق سرد داشتید، بهتر است سریعاً به پزشک مراجعه کنید زیرا این مشکل می‌تواند ناشی از آریتمی قلب یا افت فشار خون باشد.

تنگی نفس

حس دشواری در نفس‌ کشیدن یا همان تنگی نفس نیز می‌تواند یکی از علائم بیماری‌های قلبی باشد. در واقع یکی دیگر از عوارض سیگار کشیدن برای قلب ایجاد مشکلات دریچه‌ای و تنگی نفس است. دقت داشته باشید تنگی نفس اگر با ورم پاها یا سخت شدن تنفس شبانه همراه باشد، علت مشکل قلبی مربوط به دریچه‌ و دیواره‌ها است و می‌توانید با استفاده از اکوکاردیوگرافی به‌ راحتی آن را تشخیص دهید.

تپش قلب شدید

حس تپش قلب برخی مواقع ممکن است به‌ علت آریتمی قلبی باشد و به دلیل فعالیت زیاد یا اضطراب اتفاق بیفتد، اکثر افرادی که سیگار مصرف می‌کنند، به این مشکل دچار می‌شوند و در دراز مدت به معالجه نیاز خواهند داشت. در چنین مواقعی بهتر است ابتدا ضربان قلب خود را چک کنید و در صورت غیرعادی بودن، به پزشک مراجعه نمایید.

عرق سرد

تعریق بیش‌ از حد نیز یک علامت شایع آریتمی قلبی و حملات قلبی است که در بیشتر موارد با علائم دیگری همراه است. اگر عرق سرد با درد آنژین قفسه‌ سینه، سرگیجه، تنگی نفس و حس خستگی همراه بود، احتمال حملات قلبی بیشتر می‌شود و نباید نسبت به این مسئله بی‌تفاوت باشید.

بهتر است بدانید عوارض سیگار برای قلب اکثراً در دراز مدت قابل مشاهده هستند اما در برخی افراد ممکن است این مشکلات سریع‌تر بروز دهند. به همین علت توصیه می‌کنیم هر زمانی متوجه علائمی از این قبیل شدید، برای درمان خود اقدام کنید و اجازه ندهید سلامت‌تان به خطر بیفتد.

مناسب ترین اقدامات برای ترک سیگار

اگر به فکر ترک سیگار هستید و می‌خواهید عادت غلط سیگار کشیدن را کنار بگذارید، در اولین مرحله بهتر است تاریخ ترک را مشخص کنید. به چیزهای مثبت فکر کنید و سوالاتی که در این باره فکرتان را به خود مشغول کرده است را از دیگران بپرسید.

سعی کنید تصمیمی قاطعانه بگیرید و خیلی سریع جا نزنید. این کار اصلا سخت نیست و تنها به اراده قوی و پشتکار احتیاج دارد. اگر می‌خواهید دچار عوارض قلبی و عروقی سیگار کشیدن نشوید، باید حتما در اولین فرصت، اقدام به ترک کنید و این کار را پشت گوش نیندازید.

برای راحت‌تر ترک کردن سیگار می‌توانید از جایگزین‌هایی که حاوی نیکوتین هستند مانند آدامس‌ نیکوتین، اسپری نیکوتین یا برچسب پوستی نیکوتین استفاده کنید.

زمانی که میل به مصرف سیگار دارید، حواس خود را پرت کنید و سراغ فعالیت‌های سالم دیگری که به آن‌ها علاقه‌مند هستید بروید. در چنین مواقعی می‌توانید خود را با ورزش کردن، خرید رفتن، کتاب خواندن، تفریح رفتن، استخر رفتن، دوش گرفتن یا یک‌سری کارهای دیگر سرگرم کنید.

سعی کنید استرس نداشته باشید و تمام مشغله فکری‌های خود را نیز برطرف کنید. در غیر این صورت ممکن است وسوسه شوید و دوباره به فکر سیگار کشیدن باشید.

بعد از این‌ که تصمیم خود را برای ترک سیگار گرفتید، بهتر است حتما این مسئله را با اطرافیان‌تان نیز در میان بگذارید و از آن‌ها بخواهید تا شما را هدایت کنند.

همان‌طور که در ابتدای مقاله نیز گفته شد عوارض سیگار برای قلب می‌تواند حتی با دود آن هم به وجود آید، به همین علت بعد از ترک نیز در محیط‌هایی که دود سیگار در آن‌ جا وجود دارد، قرار نگیرید و از افراد سیگاری نیز دوری کنید.

اگر می‌خواهید شانس شما برای ترک سیگار ۲ برابر شود، حتماً از مشاوران متخصص در زمینه ترک سیگار راهنمایی و کمک بگیرید و همچنین به‌ طور مرتب جلسات مشاوره خود را ادامه دهید.

بهتر است بدانید نوشیدن آب به اندازه کافی نیز به شما کمک می‌کند راحت‌تر سیگار را ترک کنید. به همین خاطر روزانه حدود ۸ الی ۱۰ لیوان آب بنوشید و اجازه ندهید بدن‌تان با کم آبی مواجه شود.

مهم ترین مزایا و فواید ترک سیگار

از جمله بهترین و مؤثرترین راه‌های کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی این است که مصرف سیگار خود را به‌ طور کامل قطع کنید و از افرادی که سیگار می‌کشند نیز دوری نمایید. ترک کردن سیگار با گذشت زمان خطر ابتلا شدن به لخته خون و آترواسکلروز را بسیار کاهش می‌دهد و کمک می‌کند کمتر در معرض خطر بیماری‌های قلبی، عروقی و مرگ ناگهانی قرار بگیرید.

خطرات سیگار کشیدن برای قلب بعد از ترک، به شکل مؤثری کاهش می‌یابد و سلامت افراد نیز کمتر به خطر می‌افتد. بیماری قلبی عروقی بیشتر بر اثر ایجاد پلاک در شریان‌های قلب اتفاق می‌افتد و با گذشت زمان این حالت می‌تواند منجر به حمله قلبی، ایجاد درد در قفسه‌ سینه، نارسایی قلبی یا آریتمی شود.

افرادی که سیگار می‌کشند، کلسترول خوب در بدن‌شان کاهش می‌یابد و همین امر نیز موجب می‌شود قلب سخت‌تر کار کند و لخته‌های خونی در آن ایجاد شود‌. پس‌ از ترک سیگار، فشار خون فرد شروع به کاهش می‌کند و در نتیجه خطر بیماری قلبی ناشی از فشارخون بالا هم بسیار کمتر می‌شود. در این زمان سطح اکسیژن فرد بالا می‌آید و موجب می‌شود این فعالیت فیزیکی راحت‌تر انجام شود و قلب نیز بهبود یابد.

سیگار کشیدن نه‌ تنها بر روی قلب تأثیرات منفی به‌ جای می‌گذارد، بلکه دیگر اندام‌های بدن را هم درگیر خود می‌کند و موجب می‌شود عملکرد آن‌ها نیز کاهش یابد. با ترک سیگار در کمتر از ۱ ماه عملکرد ریه‌های فرد بسیار بهتر می‌شود و توانایی آن‌ها برای فعالیت‌های قلبی عروقی و استقامت ورزشی افزایش می‌یابد.

عوارض سیگار کشیدن برای قلب پس‌ از ترک آن، روز به‌ روز کمتر می‌شود و گردش خون نیز بهبود می‌یابد. با ترک سیگار، رگ‌های خونی و شریان‌ها دوباره شروع به گسترش می‌کنند و احتمال لخته شدن خون نیز کمتر می‌شود. به‌ همین‌ علت افراد کمتر دچار سکته مغزی می‌شوند و بدن‌شان مقاومت بیشتری پیدا می‌کند.

با سیگار کشیدن علاوه‌بر مشکلات قلبی، ممکن است به سرطان لوزالمعده و بیماری‌های ریه نیز دچار شوید اما با ترک آن می‌توانید سلامت را به اندام‌های بدن خود هدیه دهید و زندگی بهتری داشته باشید. کسانی که سیگار را ترک می‌کنند، قدرت سیستم ایمنی بدن‌شان بیشتر می‌شود و شادابی بیشتری دارند. اما افرادی که همچنان به سیگار کشیدن خود ادامه دهند، خیلی سریع‌تر از بقیه افراد پیر می‌شوند و بدن‌شان هم ضعیف می‌شود.

سخن پایانی

سیگار کشیدن بر روی عروقی که خون را به قلب و سایر اندام‌های بدن تحویل می‌دهند، تأثیرات منفی به‌ جا می‌گذارد و مقدار اکسیژن را نیز در خون کاهش می‌دهد. به همین علت دیواره رگ‌های خونی دچار آسیب می‌شوند و پس‌ از مدتی بیماری آترواسکلروز بسیار پیشرفت می‌کند.

این بیماری معمولاً زمانی رخ می‌دهد که عروق خونی مسدود یا تنگ شوند. دقت داشته باشید عوارض سیگار برای قلب هر روز، از روز قبل بیشتر می‌شود. از این جهت اگر نمی‌خواهید سلامت‌تان به خطر بیفتد و اندام‌های بدن‌تان نیز دچار آسیب شوند، بهتر است با توجه به موارد مهمی که در این مقاله ذکر شد مصرف سیگار را کاهش دهید و خیلی سریع آن را ترک کنید.

سوالات متداول:

علائم آسیب قلبی در اثر سیگار کشیدن چیست؟

سرگیجه – تنگی نفس – عرق سرد – تپش قلب شدید – درد در قفسه سینه – خستگی زودرس

افراد سیگاری چند برابر بیشتر در معرض سکته قلبی یا مغزی قرار دارند؟

احتمال بروز حملات قلبی و سکته مغزی در افراد سیگاری، تقریبا ۲ الی ۳ برابر بیشتر از افراد سالم است. خطرات حمله قلبی و بیماری‌های عروقی در زنان سیگاری بالای ۴۰ سال که قرص‌های ضدبارداری مصرف می‌کنند نیز بسیار بالاتر است. توجه داشته باشید این خطر طی ۱ سال بعد از ترک سیگار، حدوداً نصف خواهد شد و بعد از گذشت ۵ سال با افراد غیر سیگاری برابر می‌شود.

 

 

آرامش قلب شما با کلینیک دکتر قلب

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانه تماسدریافت نوبتوبلاگ