شبکه های اجتماعی

علائم گرفتگی عروق کرونری قلب

بیماری عروق کرونری قلب یکی از اصلی‌ ترین عوامل مرگ‌ و میر در جهان است که به دلایل مختلفی در افراد رخ می‌دهد. علائم گرفتگی عروق کرونری قلب نیز در هر شخص به گونه‌ای نمایان می‌شود و هر کسی ممکن است تجربه متفاوتی از علائم بیماری عروق کرونر قلب داشته باشد.

گرفتگی عروق کرونری در اکثر مواقع به دلیل تجمع یافتن پلاک‌ها در عروق به وجود می‌آید و بعد از به وجود آمدن آن، جریان خون دچار انسداد می‌شود. به این ترتیب،  خطر ابتلا به سکته قلبی در فرد بیمار تا حدود زیادی افزایش می‌یابد و قلب به دلیل دریافت نکردن مواد مغذی و اکسیژن کافی، کار پمپاژ را به درستی انجام نمی‌دهد. در این مقاله، اطلاعاتی را درباره دلایل، علائم، روش‌های تشخیص و درمان این بیماری جمع‌آوری کردیم. برای آگاهی بیشتر، تا انتها همراه ما بمانید.

 

رایج ترین علائم گرفتگی عروق کرونری قلب

گرفتگی عروق کرونر در واقع زمانی ایجاد خواهد شد که عروق کرونر بسیار نازک شوند و نتوانند به‌ خوبی خون و اکسیژن را به قلب برسانند.

با رخ دادن گرفتگی در عروق کرونر، فرد بیمار ممکن است برخی علائم مختلف را مشاهده کند که از جمله رایج‌ترین آنها می‌توان به احساس فشار در قفسه‌ سینه، سوزش و گرفتگی قفسه‌ سینه، سوزش معده، حالت تهوع، ضعف، تعریق بیش‌ از حد، احساس درد در ناحیه گردن، تنگی نفس، سرگیجه، آریتمی قلبی و ایجاد درد در شانه سمت چپ اشاره کرد.

همان‌طور که در ابتدای مقاله نیز ذکر شد، علائم بیماری عروق کرونر قلب در هر شخصی متفاوت بوده و ممکن است بعضی افراد اغلب این علائم را مشاهده کنند و بعضی دیگر نیز اصلا بیماری‌شان علائمی نداشته باشد. در هر صورت، توصیه می‌شود هر زمانی‌ که نشانه‌های غیرعادی را مشاهده کردید، سریعاً به دکتر قلب مراجعه کنید تا معاینات لازم صورت بگیرد و مشکل جدی به وجود نیاید.

بعد از این‌ که به متخصص قلب و عروق جهت بررسی وضعیت قلب مراجعه کردید، بهتر است به‌ طور کامل تمام علائمی را که مشاهده کردید، با دکتر در میان بگذارید تا تشخیص بیماری راحت‌تر شود. دقت داشته باشید علائم گرفتگی عروق کرونری قلب تحت هیچ شرایطی نباید نادیده گرفته شوند زیرا این مشکل به‌ مرور زمان بیشتر خواهد شد و در نتیجه خطرات جدی‌تری را به دنبال خواهد داشت.

علت گرفتگی عروق کرونر قلب

پس از اینکه با علائم گرفتگی عروق کرونری قلب آشنا شدید، بهتر است درباره علت این بیماری هم اطلاعاتی را کسب کنید. گرفتگی عروق کرونری قلب گاهی اوقات می‌تواند به دلیل آسیب‌های لایه داخلی سرخرگ ایجاد شود. این مشکل باعث می‌شود که پلاک‌ها و چربی‌ها در ناحیه آسیب‌دیده جمع شوند که در نتیجه آن، راه جریان خون مسدود می‌شود. در صورت شکسته شدن یا تجزیه شدن پلاک‌ها و تجمع یافتن آن‌ها در رگ، جریان خون دچار اختلال خواهد شد.

از سنین جوانی ممکن است پلاک‌های کلسترول در دیواره رگ‌های خونی به‌ مرور ته‌ نشین شوند و با افزایش سن، بیشتر در عروق تجمع یابند. چنین چیزی می‌تواند موجب التهاب دیواره عروق خونی و جمع شدن پلاک‌های چربی شود و خطر سکته قلبی و تشکیل لخته خون را چندین برابر کند.

علت گرفتگی عروق کرونر قلب می‌تواند آسیب‌ دیدگی سلول‌های لیپوپروتئین و کلسیم نیز باشد. در واقع این مواد با حرکت کردن در رگ‌ها، به‌ مرور توسط دیواره‌های رگ‌ها جذب می‌شوند و با چسبیدن به آن‌ها، رگ‌های خونی جدیدی تشکیل خواهد شد. بهتر است بدانید اگر زمانی‌ لخته‌های خون، راه ورود خون به قلب را ببندند، ایست قلبی یا حمله قلبی به وجود خواهد آمد.

بیماری گرفتگی عروق معمولاً از دوران جوانی یا کودکی شروع می‌شود و با گذشت زمان علائم آن بیشتر خواهد شد. به‌ همین خاطر اغلب متخصصین قلب و عروق توصیه می‌کنند نظارت دقیقی بر روی این موارد داشته باشید و سبک زندگی سالمی برای خود انتخاب کنید.

دیابت، کم تحرکی، متعادل نبودن کلسترول خون، اضافه وزن، مصرف مشروبات الکلی، سابقه خانوادگی، افزایش سن، فشارخون بالا، مصرف چربی‌‌های مضر و کشیدن سیگار نیز جزو مهم ترین عوامل مؤثر در ایجاد گرفتگی عروق قلب به شمار می‌روند. توجه داشته باشید علت گرفتگی عروق کرونر قلب باید حتما توسط پزشک متخصص تعیین شود، بنابراین به پیش بینی‌های نادرست افراد ناآگاه اهمیت ندهید.

روش های تشخیص گرفتگی عروق کرونر قلب

برای تشخیص این بیماری قلبی، پزشک در ابتدا به بررسی سابقه پزشکی و خانوادگی می‌پردازد و سپس اگر نتواند مشکل را پیدا کند، انجام آزمایشات مختلف و معاینه فیزیکی را برای بیمار تجویز می‌کند. در ادامه مطلب چند مورد از بهترین آزمایش‌ها برای تشخیص گرفتگی عروق کرونر را معرفی کردیم که می‌توانید زیر نظر متخصص قلب، آن‌ها را انجام دهید.

·        نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام

از جمله رایج‌ ترین روش های تشخیص گرفتگی عروق کرونر قلب می‌توان الکتروکاردیوگرام یا نوار قلب را نام برد. از طریق این آزمایش، امواج الکتریکی قلب به‌ سرعت ثبت می‌شوند و پزشک می‌تواند راحت‌تر ریتم‌های غیرطبیعی و همچنین آسیب‌های ماهیچه‌ای قلب را تشخیص دهد. پس‌ از تشخیص بیماری نیز با توجه به وضعیت بیمار، داروها و روش‌های مختلفی برای درمان تجویز می‌شود.

·        تست استرس و ورزش

در تست استرس یا ورزش، هنگامی که بیمار بر روی دوچرخه‌ ثابت یا تردمیل راه می‌رود، فعالیت قلب او نشان داده می‌شود و پزشک آن را با دقت مورد بررسی قرار می‌دهد. این تست علاوه‌بر تشخیص بیماری عروق کرونر، برای تعیین سطح ایمن ورزش پس‌ از جراحی و حمله قلبی نیز استفاده می‌شود.

افرادی که قادر به ورزش کردن نیستند، می‌توانند این تست را در حین استراحت نیز انجام دهد. به این صورت که پزشک برخی داروهای خاص را به بیمار تزریق می‌کند و از این طریق به ‌صورت مصنوعی، قلب دچار استرس می‌شود. متخصص نیز در این زمان فعالیت قلب را بررسی می‌کند و مشکلات موجود را به سادگی تشخیص می‌دهد.

·        آنژیوگرافی

یکی دیگر از روش های تشخیص گرفتگی عروق کرونر قلب ، انجام آنژیوگرافی است. طی این فرایند، پزشک یک شلنگ انعطاف‌ پذیر باریک به نام کاتتر را وارد عروق کرونر بیمار می‌کند و سپس رنگ پزشکی را برای انجام تصویربرداری تزریق می‌نماید. با کمک این آزمایش می‌توان محل انسداد و تنگی عروق کرونر را به‌ راحتی تشخیص داد.

·        اسکن هسته‌ای قلب

برای انجام اسکن هسته‌ای قلب، ابتدا مواد رادیواکتیو را به رگ‌ها تزریق می‌کنند و سپس هنگام جذب آن توسط عضله قلب، با استفاده از یک دوربین به بررسی مشکل موجود می‌پردازند. با بهره گیری از این روش می‌توان خیلی راحت نواحی آسیب‌دیده و سالم قلب را مشاهد کرد و سپس به درمان گرفتگی عروق کرونر قلب پرداخت.

درمان گرفتگی عروق کرونر قلب

در حال‌ حاضر روش‌های مختلفی وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها برای درمان بیماری گرفتگی عروق کرونری قلب بهره بگیرید؛ اما توجه داشته باشید که این امر باید حتما توسط دکتر قلب به شما توصیه شود. پزشک در اکثر موارد برای رفع گرفتگی عروق داروهایی همچون مسدود کننده‌های بتا را تجویز می‌کند تا با کمک آن‌ها بتواند ضربان قلب و فشارخون را پایین بیاورد.

دقت داشته باشید مصرف این دارو برای افرادی که دارای سابقه حمله قلبی هستند، بسیار مفید است؛ اما نباید بدون تجویز پزشک و خودسرانه مصرف شوند. هر زمانی که علائم گرفتگی عروق کرونری قلب را مشاهده کردید، بهتر است سریعاً با اورژانس تماس بگیرید یا این‌ که خود را به بیمارستان برسانید تا در معرض حمله قلبی قرار نگیرید.

قرص یا اسپری نیتروگلیسیرین نیز می‌تواند برای درمان این مشکل بسیار مفید باشد. این داروها موجب می‌شوند سرخرگ‌ها اندازه‌شان بزرگ‌تر شود و میزان درد قفسه‌ سینه تا حدود زیادی کاهش یابد. ناگفته نماند نیتروگلیسیرین می‌تواند جلوی ایجاد لخته خون و سکته قلبی را هم بگیرد. فراموش نکنید که برای استفاده از این دارو نیز باید حتما به پزشک مراجعه کنید.

درمان گرفتگی عروق کرونر قلب از طریق جراحی نیز امکان‌‌پذیر است. در واقع با استفاده از روش‌های جراحی، پزشک متخصص سرخرگ‌ها را باز می‌کند و راه جریان خون را بهبود می‌بخشد. روش‌های جراحی مختلف، اغلب در زمان‌هایی انجام می‌شوند که دارو اثر خاصی بر روی بیمار نداشته باشد.

جراحی قلب با استفاده از لیزر روش دیگری است که از طریق آن دکتر متخصص قلب، چند حفره کوچک در ماهیچه قلب ایجاد می‌کنند و همین امر موجب تشکیل رگ‌های خونی جدید خواهد شد. بعد از انجام روش‌های درمانی مختلف، بهتر است فاکتورهای خطرساز را تا حد امکان کاهش دهید، زیرا امکان دچار شدن به مشکلات قلبی بعد از عمل هم وجود دارد.

بنابراین اگر سیگار می‌کشید، این عادت اشتباه را کنار بگذارید و به‌ جای مواد غذایی فرآوری شده و چرب سراغ سبزیجات و میوه‌های تازه بروید. بیماران مبتلا به دیابت و فشارخون نیز باید نظارت دقیقی بر روی بیماری‌های خود داشته باشند و به‌ طور منظم ورزش کنند.

در صورتی که پزشک برای درمان گرفتگی عروق کرونر قلب داروهای مختلفی تجویز کرد، بهتر است آن‌ها را به‌ موقع و به‌ اندازه مصرف کنید تا شاهد نتایج اثربخش آن باشید. فراموش نکنید داروی تمام بیماران قلبی، یکسان نیست و هر کسی باید متناسب با شرایط و وضعیت بیماری خود، از داروهای خاصی استفاده کند. به‌ همین خاطر تحت هیچ شرایطی داروی افراد دیگر را مصرف نکنید.

عوارض و خطرات گرفتگی عروق کرونر قلب

عروق کرونر وظیفه دارند به ماهیچه‌های قلب خونرسانی کنند؛ بر همین اساس، اگر زمانی، اختلالی در عملکرد آن‌ها به وجود بیاید، رسیدن اکسیژن و خون به قلب با مشکل مواجه خواهد شد. زمانی هم که اکسیژن به‌ اندازه‌ کافی وارد قلب نشود، ممکن است فرد دچار مشکلات خطرناکی همچون سکته قلبی و یا حتی مرگ شود.

فراموش نکنید علائم بیماری عروق کرونر قلب اکثراً جدی هستند و بیمارانی که آن‌ها را نادیده می‌گیرند، در آینده با مشکلات جدی‌تری رو به رو می‌شوند. تجمع پلاک و التهاب در دیواره عروق، موجب انسداد یا تنگی آن می‌شود و بیماری تصلب شرایین که یکی از شایع‌ ترین علل‌های بیماری قلبی است، به وجود می‌آید.

بهتر است بدانید در شرایطی که تنگ شدن عروق کرونری به حد بالایی برسد، گرفتگی عضلات قلب یا ایسکمی رخ می‌دهد. با رخ دادن ایسکمی، رگ دیگر نمی‌تواند خون سرشار از اکسیژن را برای تامین نیازهای بافت‌های قلب فراهم کند.

ایسکمی قلبی اگر به‌ موقع درمان نشود، پیشرفت می‌کند و دردهای غیر قابل تحملی را به همراه دارد. این عارضه ممکن است در حین انجام فعالیت‌های مختلف، استرس، هیجان، ورزش کردن و یا حتی استراحت کردن، علائم خود را به صورت کوتاه مدت یا بلند مدت نشان دهد.

توجه داشته باشید علائم گرفتگی عروق کرونری قلب در افرادی که وضعیت قلب‌شان وخیم است، با شدت بیشتری رخ می‌دهد. تمام این نشانه‌ها از اهمیت زیادی برخوردار هستند و اصلا نباید نسبت به آن‌ها بی‌تفاوت باشید، زیرا ممکن است هشدار قبل از سکته قلبی باشند.

گرفتگی عروق کرونری در برخی موارد که شدید است، به دریچه‌ها و دیگر قسمت‌های قلب نیز آسیب وارد می‌کند. زمانی هم که قلب وظیفه خود را به درستی انجام ندهد، سایر اندام‌های بدن دچار مشکل خواهند شد.

این بیماری قلبی می‌تواند باعث باریک شدن شریان‌های منتهی به کلیه‌ها شود و در نتیجه خون و اکسیژن به میزان کافی به آن نرسد. همین امر با گذشت زمان موجب تحت تأثیر قرار گرفتن عملکرد کلیه‌ها می‌شود و دفع مواد زائد در بدن دچار مشکل خواهد شد.

اگر گرفتگی در شریان‌های پا یا دست اتفاق بیفتد، ممکن است جریان خون به اندام‌ها دچار اختلال شود و علائم گرفتگی عروق کرونری قلب به شکل جدی‌تری نمایان شوند. این بیماری شریان محیطی نام دارد و می‌تواند باعث کمتر شدن حساسیت اندام‌ها نسبت به سرما و گرما شود که خود این امر نیز می‌تواند خطر سرمازدگی یا سوختگی را افزایش دهد و موجب آسیب ‌دیدگی شدید یا از بین رفتن بافت‌ها شود.

گرفتگی عروق کرونری امکان دارد در هر قسمت از بدن نیز موجب ایجاد آنوریسم شود. آنوریسم در واقع به برجستگی دیواره شریان‌ها گفته می‌شود و افرادی که به آن دچار می‌شوند، معمولا هیچ گونه علائم خاصی ندارند؛ مگر در زمان پارگی آنوریسم که به صورت درد بروز می‌کند.

سخن پایانی

با مطالعه این مطلب سعی کنید به خوبی تمام علائم گرفتگی عروق کرونری قلب را بشناسید و اگر زمانی متوجه رخ دادن آن‌ها شدید، با دریافت نوبت آنلاین از دکتر قلب، از خطراتی که ممکن است سلامت‌تان را به خطر بیندازد، پیشگیری کنید. فراموش نکنید بی‌توجهی نسبت به این موضوع بسیار خطرناک است و حتی در برخی مواقع می‌تواند منجر به مرگ شود. همچنین توصیه می‌شود از عواملی که باعث بروز این بیماری می‌شوند، تا حد امکان دوری کنید.

 

 

آرامش قلب شما با کلینیک دکتر قلب

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانه تماسدریافت نوبتارتباط با ما