هولتر ریتم چیست؟
هولتر ریتم یا الکتروکاردیوگرام یک روش اصولی است که با کمک آن فعالیتها و بینظمیهایی که در تپش قلب صورت میگیرد را تشخیص میدهند. هولتر ریتم وسیلهایست که به شکلهای مختلفی وجود دارد اما کاربرد همه آنها یکسان است. در این روش، مانیتور هولتر ریتم به پوست بدن متصل میشود تا در یک بازه زمانی مشخص، ضربان قلب فرد بیمار را ذخیره کند.
این وسیله در اکثر اوقات باید حدود ۱ الی ۲ روز یا نهایتا ۱ هفته با فرد بیمار همراه باشد و در این زمانها تمام ضربانهای قلب را به طور دقیق ثبت کند. بعد از جدا کردن هولتر ریتم از بدن بیمار، پزشک از طریق اتصال این وسیله به کامپیوتر، تمام ضربانهای قلب را که ذخیره شدهاند مورد بررسی قرار میدهد و اختلالات موجود را به راحتی تشخیص میدهد.
دستگاه هولتر قلب برای پایش دقیق فعالیتهای قلب و ثبت ضربان قلب مورد استفاده قرار میگیرد و هر گونه عملکرد غیر طبیعی قلب در طول شبانه روز، به طور دقیق در آن ثبت میشود. در واقع این دستگاه میتواند به بهترین شکل ممکن بیماریهای قلبی را شناسایی کند. در نتیجه پزشک بهراحتی میتواند بیماری را تشخیص دهد و بهترین روش درمانی را تجویز کند. بنابراین سعی کنید هنگام انجام الکتروکاردیوگرام به توصیههای پزشک توجه کنید تا نتیجه کار دچار ایراد و اختلال نشود.
در چه مواردی تست هولتر ریتم انجام میشود؟
گاهی اوقات ممکن است فرد بیمار علائمی همچون تپش قلب، درد قفسه سینه، حمله سنکوپ یا غش، سرگیجه و ضعف داشته باشد که ناشی از اختلالات در ریتم ضربان قلب باشند اما در تست نوار قلب ساده، علتهای آن به طور صحیح دیده نشوند.
در چنین شرایطی نیز معمولاً پزشک هولتر ریتم را تجویز میکند تا در بازه زمانی بیشتری ضربان قلب کنترل شود و مشکلات موجود بهتر تشخیص داده شوند. این تست به ارزیابی علائم و مشکلات قلبی میپردازد و با کمک آن میتوان ضربان قلب نامنظم را بهتر شناسایی کرد. همچنین در این تست میزان ضربان قلب در طول روز و مشکلات مربوط به دیواره قلب نیز مشخص میشود.
نحوه استفاده از هولتر ریتم
نحوه استفاده از هولتر ریتم قلب به تخصص زیادی احتیاج ندارد و باید اول از هر چیزی الکترودهای دستگاه به بدن متصل شوند. این الکترودها از طریق سیمهای الکترونیکی به دستگاه اصلی متصل هستند و با استفاده از یک ژل چسبنده به پوست وصل میشوند.
پس از اتصال الکترودها به بدن، دستگاه آن را به راحتی میتوان در دست نگه داشت و یا این که دور مچ دست یا گردن انداخت. در این الکترودها چند سری فلزات وجود دارند که سیگنالهای فعالیت قلب را دریافت میکنند و به دستگاه میفرستند و این سیگنالها نیز توسط دستگاه به طور دقیق ثبت میشوند.
دقت داشته باشید اگر زمانی الکترودها شل شدند یا افتادند، باید سریع آنها را نصب کنید. به طور معمول پزشکان نحوه نصب کردن الکترودها را به شما آموزش میدهند تا در صورت لزوم، این کار را بدون مشکل انجام دهید.
تست هولتر ریتم به چه آمادگیهایی نیاز دارد؟
- بهتر است قبل از بستن هولتر ریتم به بدن دوش بگیرید تا اطلاعات ریتم قلب به طور دقیقتر ثبت شوند و همچنین دیگر زمانی که هولتر به بدنتان متصل است، نیازی به حمام رفتن نباشد.
- آقایان برای انجام این تست باید حتما موهای سینه خود را بتراشند تا وسیله به صورت مناسب به پوست چسبیده شود و اطلاعات نیز بدون پارازیت و مشکل ثبت شوند.
- در برخی مواقع ممکن است پزشک به شما یک برگه بدهد و بخواهد که در آن ساعت خواب، فعالیتهای مختلف و ساعت بیداری خود را ثبت کنید. بنابر این بهتر است با دقت کافی اطلاعات لازم را ثبت کنید تا مشکلی در تشخیص رخ ندهد. همچنین در صورت بروز علائمی همچون تپش قلب، سرگیجه، درد سینه، تنگی نفس و علائم مشابه، حتما آنها را ثبت کنید و با پزشک خود در میان بگذارید.
- به طور معمول بعد از بستن الکتروکاردیوگرام میتوانید زندگی و فعالیتهای روزمره خود را به صورت عادی مانند روزهای قبل ادامه دهید. به همین علت سعی کنید خیلی به استراحت نپردازید و مثل همیشه کارهای خود را انجام دهید تا اطلاعات مربوط به ریتم قلب به خوبی ثبت شوند.
- دقت داشته باشید اغلب مانیتورها قابل برداشت نیستند و از وقتی که به بدنتان متصل میشوند باید به صورت خشک آنها را نگه دارید. بنابر این از حمام رفتن با آنها بپرهیزید و اجازه ندهید خیس شوند.
- هنگام انجام تست باید تمام جواهرات، زیورآلات یا اشیاء دیگری که ممکن است در عملکرد صحیح دستگاه اختلال ایجاد کنند را از خود جدا کنید.
- سعی کنید یک روز مناسب را برای انجام تست هولتر تعیین نمایید که در آن استرس فیزیکی یا کاری زیادی نداشته باشید؛ زیرا داشتن استرس شدید، بر روی نتیجه تست بسیار تأثیر گذار است.
نکات مهم درباره هولتر ریتم
- برای اشتباه نشدن نتیجه تست، بهتر است مصرف کافئین و الکل را تا حدود زیادی محدود کنید.
- در طول روز به صورت مداوم چک کنید که الکترودها به طور صحیح متصل هستند و در صورتی که از بدنتان جدا شدند، سریعا آنها را وصل نمایید.
- تا حد امکان به محلهایی که دارای ولتاژ برق بالا هستند نروید زیرا نتیجه کار دچار اختلال خواهد شد.
- بهتر است تا پایان انجام تست، از بعضی وسایل الکترونیکی نظیر موبایل، مسواک برقی، لپ تاپ، ریش تراش و … استفاده نکنید.
- برای این که الکترودها به طور مناسب بر روی پوستتان قرار بگیرند، از لوسیونها یا کرمهای بدن استفاده نکنید. همچنین از انجام فعالیتهایی که موجب میشوند بدنتان تعریق کند، بپرهیزید.
- پیش از پوشیدن هولتر، حتما با پزشک خود درباره داروهایی که مصرف میکنید مشورت نمایید تا راهنماییهای لازم درباره مصرف آنها را دریافت کنید و یا این که در صورت لزوم، مصرف آنها را قطع نمایید.
- به طور معمول استفاده از دخانیات و سیگار کشیدن، موجب ایجاد اختلال در دستگاه خواهد شد. به همین علت سعی کنید در هنگام انجام تست از مصرف آنها بپرهیزید.
- بر روی اغلب دستگاههای هولتر، یک دکمه وجود دارد که میتوانید هنگام حس کردن علائم و ناراحتیهای مختلف آن را فشار دهید تا دستگاه علائم را به عنوان یک رویداد مهم ثبت کند.