هولتر فشار خون چیست؟

فشارخون بالا یکی از شایع‌‌ترین بیماری‌هایی است که اگر به موقع تشخیص داده نشود، خطرات غیر قابل جبرانی را به همراه خواهد داشت. از این‌ رو نیز بهتر است بر فشار خون خود نظارت داشته باشید و هر چند وقت یک‌بار آن را با هولتر فشارخون بررسی کنید.

هولتر فشارخون روشی دقیق برای اندازه‌گیری فشارخون بالا است که در یک دوره ۲۴ ساعته انجام می‌شود. با کمک هولتر فشار خون می‌توانید نوسانات غیرطبیعی فشار خون را به‌ راحتی تشخیص دهید و آن را بررسی کنید.

دستگاه هولتر فشار خون حدود ۲۴ ساعت باید به بیمار متصل باشد تا تغییرات فشار خون هنگام انجام فعالیت‌های عادی که خارج از مطب پزشک انجام می‌شود، ارزیابی شود. این هولتر دارای یک دستگاه فشارسنج دیجیتالی کوچک است که آن را به قسمتی از بدن فرد متصل می‌کنند و به‌راحتی می‌توان آن را حمل کرد.

هولتر فشار خون درواقع یک دستگاه فوق‌العاده کاربردی است که کمک می‌کند افراد در ساعات مختلف میزان فشار خون خود را بسنجند و به شکل ویژه‌ای بر روی آن مدیریت و کنترل داشته باشند. از این رو اگر شما هم می‌خواهید از تغییرات و نوسانات فشار خون خود در طول مدت زمانی مشخص آگاه شوید، بهتر است تحت نظر پزشک، از این روش تست بهره بگیرید.

دقت داشته باشید هولتر فشار خون یک آزمایش سرپایی و غیر تهاجمی است که برای هیچ کدام از اندام‌های بدن خطری ایجاد نمی‌کند.

هولتر فشار خون چگونه کار می‌کند؟

هولتر فشار خون دارای یک بازوبند، کیف نگهدارنده و لوله پلاستیکی است. این دستگاه از طریق لوله‌ای پلاستیکی، هوا را به بازوبند می‌فرستد و با خالی کردن تدریجی آن، فشار خون در زمان‌های مشخص اندازه‌گیری می‌شود. این اندازه‌گیری به‌ طور معمول در شب هر ۳۰ دقیقه یا هر ۶۰ دقیقه و در روز هر ۱۵ دقیقه یک‌بار انجام می‌شود.

دستگاه هولتر نیز به‌ صورت خودکار، تمام اطلاعات مربوط به فشار خون را ثبت می‌کند و پزشک می‌تواند با استفاده از آن‌ها، میزان تغییر فشار خون فرد را تشخیص دهد. دقت داشته باشید که پس از اتصال دستگاه به بدن، پزشک تنظیمات لازم را بر روی آن انجام می‌دهد و فواصل اندازه گیری فشار خون را به طور مناسب مشخص می‌کند. بنابراین برای ایجاد نشدن اختلال در عملکرد دستگاه، بهتر است از دستکاری کردن آن بپرهیزید.

اقدامات لازم قبل‌ از انجام هولتر فشار خون

  • برای انجام دادن این تست بهتر است ۱ الی ۲ روز قبل‌، مصرف داروهایی که بر روی فشارخون تغییر ایجاد می‌کنند را قطع کنید.
  • پیش‌ از انجام تست بهتر است داروهایی همچون داروهای بلوک کننده کلسیم، وراپامیل، داروهای کاهش وزن، داروهای بتا بلوکر، داروهای ضد درد و موارد مشابه که کافئین دارند را مصرف نکنید.
  • اگر از داروهای خاصی استفاده می‌کنید بهتر است در مورد آن‌ها با پزشک خود مشورت کنید تا درباره قطع یا ادامه دادن آن‌ها نظر بدهد.
  • سعی کنید یک روز را برای بستن هولتر فشار خون انتخاب کنید که در آن استرس روحی شدید یا فعالیت بدنی غیرعادی نداشته باشید.
  • حدود ۲۴ ساعت قبل‌ از انجام تست، غذاها و نوشیدنی‌های خیلی چرب یا خیلی شیرین مصرف نکنید.
  • از مصرف مواد الکلی، قهوه و چای قبل از انجام تست بپرهیزید تا اختلالی در پاسخ آن ایجاد نشود.
  • شب قبل تست حتما حمام بروید و دوش بگیرید؛ زیرا بعد از وصل شدن دستگاه‌های هولتر به بدن، امکان حمام رفتن وجود ندارد و نباید اجازه دهید دستگاه‌ها خیس شوند.

اقدامات لازم حین تست فشارخون

  • هنگام انجام این تست، بازوبند دستگاه فشار خون و دستگاه هولتر به شما متصل می‌شوند؛ اما هیچ کدام از آن‌ها محدودیتی برای انجام دادن کارهای شما ایجاد نمی‌کنند و می‌توانید مانند روزهای دیگر، کارهای خود را به صورت عادی انجام دهید.
  • در حین انجام تست بهتر است ورزش و فعالیت بدنی شدید را کنار بگذارید و خودتان را خیلی خسته نکنید.
  • تا حد امکان سعی کنید غذاهای سنگین مصرف نکنید و به جای آن‌ها وعده‌های غذایی سبک میل کنید.
  • نظم خواب خود را به هم نزنید و حتما به میزان سایر روزها استراحت کنید.
  • اگر در حین انجام تست فشار خون باطری دستگاه خالی شد، سریعا اقدام به تعویض آن کنید.
  • در صورتی که متوجه شدید هولتر ایراد جدی دارد و فشارخون به درستی اندازه‌گیری نمی‌شود، بهتر است به کلینیک مورد نظر اطلاع دهید تا شما را راهنمایی کنند.
  • برای درست کار کردن دستگاه باید لوله‌های آن خم نشده باشند، بنابراین لازم است آن‌ها را چک کنید و مطمئن شوید که پیچ نخورده باشند.
  • در برخی مواقع ممکن است پزشک از شما بخواهد یک سری اطلاعات مربوط به فشار خون خود را در طول شبانه روز یادداشت کنید. به همین دلیل، لازم است تمام موارد مهم را با دقت و جزئیات کامل ذکر کنید تا پزشک بهتر بتواند برای درمان شما تصمیم‌گیری کند.
  • بهتر است در روز تست فشار خون، لباس‌های راحتی بپوشید تا اذیت نشوید.
  • معمولا زمان‌هایی که دستگاه شروع به اندازه‌گیری فشار خون می‌کند، یک صدا ایجاد می‌شود. از این رو سعی کنید در این زمان‌ها در یک محل مناسب بنشینید و تحرک خود را کمتر کنید.
  • هنگام خوابیدن مواظب باشید روی دستی که بازوبند بر روی آن بسته شده است، نخوابید تا دچار آسیب نشود.

بعد از سپری شدن زمان تست چه کار باید کرد؟

پس از ۲۴ ساعت که از مدت زمان تست سپری شد، شما باید به کلینیک مراجعه کنید تا دستگاه را از بدن شما جدا کنند. البته شما می‌توانید این کار را خودتان هم انجام دهید و فقط دستگاه را برای تفسیر به کلینیک بفرستید. از این رو اگر زمانی قصد انجام این کار را داشتید، بهتر است ابتدا باتری دستگاه را خارج کنید تا کیسه دستگاه باد نشود و نتیجه تست نیز با مشکل مواجه نشود.

اگر در این زمینه مهارت و تجربه کافی ندارید، بهتر است دست به اقدامات خودسرانه نزنید و این کار را به تکنسین‌ها و پزشکان متخصص در کلینیک بسپارید تا با دقت کافی انجام شود. پس از جدا کردن دستگاه هولتر فشارخون از بدن، پزشک آن را مورد بررسی قرار می‌دهد و در صورت نیاز به درمان بیمار می‌پردازد.