شاید برای شما هم این سوال به وجود آمده باشد که کاردیومیوپاتی قلب چیست؟ کاردیومیوپاتی در واقع نوعی بیماری پیش رونده مربوط به عضله قلب است که در اکثر مواقع، هنگام ضعیف شدن عضله قلب رخ میدهد و با رخ دادن آن، قلب نمیتواند به خوبی خون را به سایر اندامهای بدن پمپاژ کند.
این بیماری دارای انواع مختلفی است و توسط عوامل مختلفی نیز ایجاد میشود که در ادامه مقاله قصد داریم آنها را به شکل کامل برایتان شرح دهیم. پس اگر میخواهید اطلاعات بیشتری درباره کاردیومیوپاتی یا بیماری ماهیچه قلب به دست آورید، پیشنهاد میکنیم تا انتهای مقاله همراه ما بمانید.
بیماری التهابی عضله قلب یا کاردیومیوپاتی قلب چیست؟
کاردیومیوپاتی یا التهاب عضله قلب همانطور که از نامش پیداست، مربوط به عضلات قلب است و افراد در تمامی سنین ممکن است به این بیماری خطرناک مبتلا شوند.
بهتر است بدانید بیماری کاردیومیوپاتی در مردان بیشتر از زنان رخ میدهد و هنگام ایجاد آن، عضلات قلب بزرگ و سفت میشوند. در برخی مواقع نیز بافت عضلانی قلب جایگزین بافت اسکار میشود. دقت داشته باشید هر چقدر که وضعیت این بیماری وخیمتر شود، قلب قدرت خود را از دست میدهد و کمتر می تواند خون را به اندام های بدن پمپاژ کند.
به همین علت توصیه میشود در صورت مشاهده علائم انواع کاردیومیوپاتی یا بیماری ماهیچه قلب ، سریعاً به دکتر قلب مراجعه کنید تا مورد معاینه قرار بگیرید. فراموش نکنید این بیماری اگر به موقع درمان نشود، میتواند به مرور زمان منجر به نارسایی قلبی یا آریتمی قلبی نیز شود. نارسایی قلبی میتواند باعث شود مایعاتی در شکم، ریهها و پاها تجمع یابند. از دیگر عوارض ضعیف شدن قلب نیز میتوان به ایجاد مشکلات دریچه قلب اشاره کرد.
انواع کاردیومیوپاتی قلب
همانطور که در ابتدای مقاله نیز گفته شد، کاردیومیوپاتی قلب انواع مختلفی دارد که هر کدام به دلایل خاصی رخ میدهند. به همین خاطر اگر تا این بخش از مطلب به خوبی دانستید که کاردیومیوپاتی قلب چیست؟ بهتر است انواع آن را هم بشناسید.
· کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک
این بیماری قلبی در بین افراد بسیار شایع است و میتواند در هر سنی رخ دهد. کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک به طور مساوی زنان و مردان را تحت تاثیر قرار میدهد و معمولاً زمانی اتفاق میافتد که عضلات قلب ضخیم و بزرگ شوند.
نواحی ضخیم شده عضلات قلب موجب ایجاد انسداد یا باریک شدن دیوارهها در بطنها میشوند و از این طریق خونرسانی برای قلب بسیار دشوار خواهد شد. کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک میتواند موجب تغییر دریچه میترال، سفتی بطنها و تغییرات سلولی خاص در بافت قلب شود.
این بیماری در اغلب اوقات به صورت ارثی مشاهده میشود و میتواند به مرور منجر به افزایش فشارخون، بیماری تیروئید و دیابت شود. پس سعی کنید این مورد از بیماری کاردیومیوپاتی یا التهاب عضله قلب را نادیده نگیرد و برای جلوگیری از ایجاد آن به طور مرتب به پزشک متخصص قلب مراجعه کنید تا وضعیت قلبتان مورد بررسی قرار گیرد.
· کاردیومیوپاتی محدود کننده
کاردیومیوپاتی محدود کننده زمانی رخ میدهد که بطنها سخت و سفت شوند، اما دیواره قلب چندان ضخیم نشود. در چنین مواردی بطنها شل نمیشوند و با حجم خون طبیعی نیز پر نخواهند شد. هنگامی که این بیماری پیشرفت کند، بطنها به درستی پمپاژ نمیکنند و عضلات قلب نیز بسیار ضعیف میشوند.
کاردیومیوپاتی محدود کننده اگر به موقع درمان نشود، میتواند منجر به مشکلات دریچه قلب و نارسایی قلبی شود. برخی شرایط و بیماریهای مختلف همچون آمیلوئیدوز، هموکروماتوز، سارکوئیدوز، بعضی از درمانهای سرطان نظیر شیمی درمانی و پرتو درمانی نیز در ایجاد کاردیومیوپاتی محدود کننده نقش دارند.
· دیسپلازی اریتموژنیک بطن راست
دیسپلازی اریتموژنیک بطن راست، یکی دیگر از انواع کاردیومیوپاتی قلب است و معمولا زمانی رخ میدهد که بافت عضلانی در بطن راست، با فیبر یا بافت چربی جایگزین شود. این مشکل میتواند اختلالاتی را در سیگنالهای الکتریکی قلب ایجاد کند و موجب نامنظم شدن ضربان قلب شود.
دیسپلازی اریتموژنیک بطن راست بیشتر در جوانان و نوجوانان رخ میدهد و افرادی که آن را نادیده میگیرند، بیشتر در معرض ایست ناگهانی قلبی هستند. همچنین با توجه به گفته محققان و متخصصان قلب و عروق میتوان گفت که این بیماری بیشتر به صورت ارثی رخ میدهد.
· کاردیومیوپاتی طبقه بندی نشده
این مشکل قلبی بیشتر زمانی به وجود میآید که قلب به علت استرس یا اضطراب شدید، منجر به نارسایی عضله شود. نارسایی عضله قلب نیز با گذشت زمان میتواند سلامت قلب را بسیار تحت تأثیر قرار دهد و باعث به وجود آمدن مشکلات دیگری شود. پس سعی کنید هنگام مشاهده نشانههای غیر عادی، سریع به متخصص قلب مراجعه نمایید.
· کاردیومیوپاتی گشاد شده
یکی دیگر از انواع کاردیومیوپاتی قلب که با ضعیف شدن و بزرگ شدن بطنها به وجود میآید، کاردیومیوپاتی گشاد شده است. این بیماری در اکثر مواقع از بطن چپ آغاز شده و به مرور میتواند بر روی بطن راست هم تأثیرات منفی را به همراه داشته باشد.
اگر محفظههای قلب دچار مشکل شوند، نمیتوانند به صورت مؤثر خون را پمپاژ کنند و از این طریق ممکن است مشکلاتی همچون نارسایی قلبی، لخته شدن خون در قلب، بیماری دریچه قلب و آریتمی نیز به وجود بیاید.
علت رخ دادن این بیماری اغلب به صورت ارثی است؛ اما برخی شرایط، بیماریها و عوامل مختلف مانند مصرف الکل بیش از حد، بیماری ایسکمیک قلب، هپاتیت، حمله قلبی، دیابت، فشارخون بالا، مصرف داروهای غیرقانونی مانند آمفتامین، کوکائین و سایر داروها برای درمان سرطان، عفونتهای ویروسی و عوارض ماههای آخر بارداری نیز در ایجاد آن نقش دارند.
علائم و نشانههای کاردیومیوپاتی
توجه داشته باشید نشانهها یا علائم کاردیومیوپاتی قلب برای تمام بیماران به یک صورت نیست و گاهی اوقات نیز اصلا در مراحل اولیه، بیماران علائم خاصی را مشاهده نمیکنند. در واقع هر چقدر وضعیت بیماری کاردیومیوپاتی بدتر شود، نشانهها و علائم مختلفی بروز میکند که رایج ترین آنها را در ادامه مطلب نام بردهایم.
- ایجاد مشکلات تنفسی
- تورم در مچ پا، رگهای گردن، شکم و پاها
- سرگیجه
- خستگی شدید
- غش کردن
- ایجاد درد در قفسه سینه
- ضربان قلب نامنظم
- سوفل قلب یا صداهای غیرعادی در قلب
پیشگیری از کاردیومیوپاتی
حال که به خوبی متوجه شدید کاردیومیوپاتی قلب چیست؟ انواع آن کدامند و چه علائمی هم دارد، بهتر است با مهم ترین راهکارها برای پیشگیری از آن نیز آشنایی داشته باشید. البته ناگفته نماند افراد نمیتوانند به طور موثر از ایجاد انواع کاردیومیوپاتی ارثی جلوگیری نمایند و در چنین شرایطی تنها امکان کاهش پیچیدگی و خطرات آن وجود دارد.
دقت داشته باشید کسانی که از سبک زندگی سالمی پیروی کنند، کمتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار میگیرند و میتوانند زندگی سالمی داشته باشند. به همین خاطر توصیه میشود از مصرف داروهای غیرقانونی، الکل و دخانیات به شدت بپرهیزید و غذاهای سالم را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
استراحت و خواب کافی نیز نقش مؤثری بر حفظ سلامت قلب دارد و کسانی که برنامه استانداردی برای خواب خود تنظیم کنند، کمتر در معرض اختلالات قلب همچون کاردیومیوپاتی یا بیماری ماهیچه قلب قرار میگیرند.
با مدیریت اضطراب و استرس نیز میتوانید جلوی رخ دادن این بیماری را بگیرید. بهتر است بدانید افرادی که به طور مرتب ورزش میکنند و خیلی بیتحرک نیستند، کمتر به کاردیومیوپاتی قلب مبتلا میشوند، از این رو سعی کنید در طول روز به میزان کافی فعالیت بدنی داشته باشید.
نحوه تشخیص بیماری کاردیومیوپاتی
در اولین مرحله برای تشخیص این بیماری نیاز است که به پزشک متخصص قلب یا دکتر قلب مراجعه کنید تا با توجه به معاینه فیزیکی، سوابق خانوادگی و پزشکی، آزمایشات مختلف و… وضعیت قلبتان مورد بررسی قرار بگیرد. هنگام مراجعه به متخصص قلب و عروق باید به خوبی تمام علائم و نشانههایی را که دارید، با پزشک در میان بگذارید تا او بتواند با بررسی دقیق آنها، بیماری را بهتر تشخیص دهد.
معمولاً دکتر قلب برای تشخیص کاردیومیوپاتی قلب چند آزمایش مختلف را توصیه میکند که یکی از مهم ترین آنها آزمایش خون است. آزمایش خون اطلاعاتی را در مورد وضعیت قلب در اختیار پزشک قرار میدهد و کمک میکند درمان بهتری داشته باشید.
با کمک روش اکوکاردیوگرافی نیز میتوان مشکلات قلبی را به راحتی تشخیص داد. این آزمایش با استفاده از امواج صوتی، تصویری متحرک را از قلب ایجاد مینماید و نشان میدهد که وضعیت قلب چگونه است. اکوکاردیوگرافی انواع مختلفی دارد و باید با توجه به تجویز پزشک، انجام شود.
این آزمایش میتواند به راحتی میزان جریان خون در قلب را نشان دهد و انواع بیماریهای مربوط به دریچه قلب را هم تشخیص دهد. از طریق آزمون استرس نیز میتوان به تشخیص کاردیومیوپاتی قلب پرداخت. برای انجام تست استرس، پزشک هنگام ورزش وضعیت قلب را مورد بررسی قرار میدهد تا بهتر متوجه شود که چه بیماری وجود دارد. برای انجام این آزمایش پزشک به افرادی که قادر به انجام ورزش نیستند، داروی مخصوصی میدهد تا حالت ورزش شبیهسازی شود.
درمان بیماری کاردیومیوپاتی
معمولا کسانی که میدانند کاردیومیوپاتی قلب چیست؟ در صورت وقوع علائم، بهتر به درمان بیماری میپردازند و میتوانند سریعتر بهبود یابند. برخی افراد که نشانه یا علائم خاصی ندارند، ممکن است به درمان نیاز نداشته باشند و بیماری خود به خود برطرف شود، اما در اکثر موارد بهتر است نسبت به این موضوع بیتفاوت نباشید و حتما برای درمان به پزشک متخصص مراجعه کنید.
توجه داشته باشید مواردی همچون سن، علائم، سلامت کلی، بیماریهای خانوادگی، عوارض و سبک زندگی تأثیر زیادی در درمان بیماری دارند. درمان کاردیومیوپاتی قلب به طور معمول از طریق راههای مختلفی امکان پذیر است و این مسئله به تجویز و توصیه پزشک بستگی دارد.
از جمله رایج ترین روشهای درمانی برای رفع مشکل کاردیومیوپاتی میتوان مصرف داروهای مختلف، تغییر سبک زندگی، روشهای غیر جراحی و روشهای جراحی را نام برد. بیمارانی که به خوبی علائم بیماری را کنترل نمایند، میتوانند تا حد ممکن به صورت عادی زندگی کنند.
معمولاً پزشک برای رفع کاردیومیوپاتی یا بیماری ماهیچه قلب، داروهایی را تجویز میکند که باعث تعادل الکترولیتها در بدن میشود. الکترولیتها موادی معدنی هستند که به حفظ تعادل اسید و مایعات در بدن کمک میکنند و موجب عملکرد صحیح عضلات و عصب میشوند. مسدود کننده گیرنده آنژیوتانسین نیز نمونهای از داروهای مناسب برای متعادل سازی الکترولیتها به شمار میرود.
مسدود کنندههای بتا، کورتیکواستروئیدها، مهار کننده ACE، داروهای ضد انعقاد خون و مسدود کنندههای کانال کلسیم نمونهای دیگر از داروهای مناسب هستند که به کاهش فشار خون و جلوگیری از تشکیل لخته خون در قلب کمک میکنند. بنابراین بهتر است هر زمانی که علائم کاردیومیوپاتی قلب را مشاهده کردید، در اسرع وقت با دریافت نوبت آنلاین از دکتر قلب، تحت نظر پزشک متخصص قلب قرار بگیرید و با توجه به تجویز متخصص، از چنین داروهایی برای رفع مشکل قلبی استفاده کنید.
بیماران مبتلا به کاردیومیوپاتی گشاد شده بهتر است از رقیق کنندههای خون نیز بهره بگیرند تا جلوی تشکیل لخته را بگیرند و التهاب را تا حدود زیادی کاهش دهند. بیمار باید طبق تجویز پزشک، تمام داروهای توصیه شده را به شکل منظم مصرف کند و مقدار آنها را به طور خودسرانه تغییر ندهد. در غیر این صورت ممکن است وضعیت قلب وخیمتر شود و بیماریهای جدیتری نیز به وجود بیاید.
بیمارانی که دچار کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک شده باشند و علائم شدیدی را مشاهده کنند، باید سپتال میکتومی که نوعی عمل جراحی قلب باز است را انجام دهند. این جراحی ایمن در اغلب موارد برای بیماران جوان و افرادی استفاده میشود که با مصرف دارو، نتیجه مطلوب را دریافت نمیکنند.
درمان کاردیومیوپاتی قلب با استفاده از روش جراحی سپتال میکتومی چندان خطرناک نیست و فرد بعد از انجام آن میتواند به زندگی عادی خود بازگردد. در حین انجام این جراحی، جراح قسمتی از سپتال ضخیم شده را از بطن چپ برمیدارد تا جریان خون از طریق قلب بهبود یابد. توجه داشته باشید بافت برداشته شده به صورت مجدد رشد نمیکند، اما در صورت نیاز جراح میتواند دریچه را هم زمان تعویض یا ترمیم کند.
سخن پایانی
در این مقاله مفید سعی کردیم پاسخ جامعی به سوال کاردیومیوپاتی قلب چیست؟ بدهیم و شما را بیشتر با علائم، نحوه تشخیص، اقدامات مناسب جهت پیشگیری، راهکارهای درمانی و انواع آن آشنا کنیم. بهتر است در نظر داشته باشید که این بیماری میتواند به صورت اکتسابی یا ارثی برای تمام افراد رخ دهد. پس اگر میخواهید به بیماری قلبی کاردیومیوپاتی دچار نشوید و یا این که درمانی بهتر داشته باشید، بهتر است موارد ذکر شده در این مطلب را نادیده نگیرید و با توجه به آنها تمام اقدامات لازم را انجام دهید.
آرامش قلب شما با کلینیک دکتر قلب
بدون دیدگاه