بیماری های قلبی در بارداری از جمله مسائل مهمی هستند که میتوانند در دوران بارداری و پس از آن، چالشهایی را برای بانوان ایجاد کنند. این مشکل ممکن است با شدتهای مختلفی در برخی از افراد مشاهده شود و عوارض جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.
دقت داشته باشید اکثر بیماری های قلبی در حین بارداری، قابل پیشگیری و درمان هستند؛ اما اگر بهموقع اقدام نکنید، احتمال افزایش آسیبها، یا حتی مرگومیر چندین برابر خواهد شد. بنابراین بهتر است قبل از بارداری حتما زیر نظر متخصص قلب یا متخصص زنان باشید تا تیم پزشکی شرایط و وضعیتتان را به خوبی مورد بررسی قرار دهند.
مهم ترین علائم بیماری های قلبی در بارداری
توجه داشته باشید که بارداری، بهطورکلی بر سیستم گردش خون و قلب مادر تأثیر میگذارد که نباید آنها را نادیده گرفت. بیماری های قلبی در بارداری معمولا دارای علائم و نشانههایی همچون تپش قلب، احساس خستگی دائمی، تنگی نفس، ورم پا، ورم دست و بازو، تکرار ادرار در شب و ضعف شدید هستند.
این علائم در هر شخصی با شدت متفاوتی رخ میدهند و افرادی که به خوبی آنها را بشناسند، میتوانند در زمان وقوع، اقدامات لازم را به شکل بهتری انجام دهند و جلوی بروز خیلی از آسیبهای احتمالی را بگیرند. در برخی مواقع، علائم بیماری قلبی در دوران بارداری چندان شدید نیستند و همین امر موجب میشود خیلیها نسبت به آنها بیتوجه باشند.
در نظر داشته باشید بیتوجهی به این مسئله و نادیده گرفتن علائم رایج، بسیار خطرناک است و میتواند منجر به بروز اختلالات و مشکلات جدی شود. پس در صورت مشاهده هرگونه علائم غیر طبیعی، سعی کنید سریعاً به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
رایج ترین بیماری های قلبی در دوران بارداری
بهتر است بدانید دیابت، چاقی، وجود سابقه بیماری خانوادگی، مصرف بیش از حد مواد الکلی، فشارخون بالا، تغذیه نامناسب و تأخیر در شروع بارداری از جمله مهم ترین دلایل بیماری های قلبی در بارداری هستند. این عوامل به شکل جدی باعث افزایش شیوع بیماری های قلبی مختلف در دوران بارداری میشوند و مشکلات قلبی مختلفی را به وجود میآورند.
- ناهنجاریهای ضربان قلب
ناهنجاریهای ضربان قلبی یکی از رایج ترین بیماریها در بین زنان باردار است که به علت بینظمی در پمپاژ قلبی به وجود میآید. این امر در بیشتر اوقات طبیعی بوده و خیلی جای نگرانی ندارد، اما در صورت رخ دادن آن بهتر است حتما مورد معاینه قرار بگیرید.
- نارسایی احتقانی قلب
یکی دیگر از رایج ترین بیماری های قلبی در بارداری ، نارسایی احتقانی قلب است. با رخ دادن نارسایی احتقانی قلب، خون در بدن به شکل آهستهتری جریان پیدا میکند و به این ترتیب، اکسیژن و مواد مغذی بهخوبی به سایر اندامها منتقل نمیشود.
- کاردیومیوپاتی
کاردیومیوپاتی نیز جزو رایج ترین بیماری های قلبی در دوران بارداری به شمار میرود. این مشکل معمولاً بعد از زایمان به وجود میآید و با رخ دادن آن، ماهیچههای قلب ضعیف میشوند و نمیتوانند به خوبی وظیفه خود را انجام دهند. درواقع با رخ دادن کاردیومیوپاتی، قلب نمیتواند با افزایش جریان خون مقابله کند و عضلات آن به مرور زمان برای انجام راحتتر کار اضافه، بزرگتر میشوند.
- تشدید نقصهای مادرزادی قلبی
به دلیل افزایش جریان خون یا فشار خون در بدن زنان باردار، احتمال تشدید نقصهای مادرزادی قلبی بسیار افزایش مییابد و ممکن است نوزادانی هم که به دنیا میآیند، با نقص قلبی مادرزادی مواجه شوند. بنابراین به افرادی که دچار بیماریهای مادرزادی قلبی هستند، توصیه میشود زیر نظر پزشک اقدام به بارداری کنند.
- نقصهای دریچه قلب
یکی دیگر از بیماری های قلبی در بارداری که امکان رخ دادن آن برای تمام افراد به یک میزان نیست، نقصهای دریچه قلب است. توجه داشته باشید در اکثر اوقات با رخ دادن نقص در دریچههای قلبی، خطر ابتلا به اندوکاردیت و عفونت دریچههای قلبی نیز بسیار افزایش مییابد.
خطرات و عوارض ناشی از بیماری های قلبی در بارداری
خطرات و عوارض بیماری های قلبی در دوران بارداری به میزان شدت بیماری و نوع بیماری بستگی دارد و اگر در زمانهای لازم نسبت به درمان اقدام نمایید، این خطرات و عوارض به شکل قابل توجهی کاهش خواهد یافت. دقت داشته باشید درمان بعضی بیماریهای مادرزادی قلبی قبل از بارداری، باعث کاهش بروز ابتلای نوزاد به بیماری در حین بارداری خواهد شد.
به همین خاطر مادر بعد از مشاهده علائم بیماری قلبی در دوران بارداری باید سریعا به پزشک مراجعه نماید تا توصیهها و آموزشهای لازم در این زمینه را دریافت نماید و تحت مراقبت ویژهای قرار بگیرد. در غیر این صورت ممکن است نوزاد با نقص قلبی به دنیا بیاید و یا حتی سلامت مادر هنگام زایمان، به خطر بیفتد.
نحوه تشخیص بیماری های قلبی در دوران بارداری
در دوران بارداری ممکن است بیماری های قلبی علائم چندان آشکاری نداشته باشند و از این جهت نیز با گذشت زمان، تشدید شوند. فراموش نکنید تشخیص این مشکل باید حتما توسط پزشک متخصص با بررسی دقیق انجام شود تا راهکارهای درمانی مناسبی نیز برای آن انتخاب شود.
جهت تشخیص بیماری های قلبی در بارداری روشهای مختلفی وجود دارد و نیاز است به طور کامل علائمی که دارید را با پزشک خود در میان بگذارید تا بررسیهای لازم بهتر صورت بگیرد. همچنین اگر دارای سابقه بیماری قلبی مادرزادی در بستگان نزدیک خود هستید، درباره آن با دکتر قلب مشورت کنید.
بانوانی که بیماری قلبیشان قبل از بارداری تشخیص داده میشود، بهتر است با متخصص قلب مشورت کنند تا وضعیت قلب آنها ارزیابی شود. سپس در صورتی که مشکل چندان خاصی وجود نداشت، زیر نظر پزشک متخصص، اقدام به بارداری کنند.
انواع آزمایشهای قلب در بارداری
بعد از این که دلایل بیماری های قلبی در بارداری را شناختید، بهتر است با انواع آزمایشهای آن هم آشنایی داشته باشید.
- اکوکاردیوگرافی
برای تشخیص بیماری های قلبی در دوران بارداری میتوان خیلی راحت از روش اکوکاردیوگرافی بهره گرفت. اکوکاردیوگرافی نوعی آزمایش بیخطر جهت تصویربرداری از قلب است که با استفاده از امواج اولتراسوند عملکرد قلب را مورد ارزیابی قرار میدهد.
به طور کلی امکان بهرهگیری از این نوع آزمایش با سونوگرافی داپلر جهت ارزیابی جریان خون در دریچههای قلب وجود دارد و اغلب پزشکان برای آگاهی از وضعیت قلب مادر، چندین بار این آزمایش را در دوران بارداری تجویز میکنند. با کمک آزمایش اکوکاردیوگرافی میتوان تمام نقصهای موجود در قلب را تشخیص داد و سریعتر مورد درمان قرار گرفت.
- تصویربرداری هستهای
روش دیگری که با کمک آن میتوان مشکلات قلبی را تشخیص داد، تصویربرداری هستهای است. البته توجه داشته باشید انجام این آزمایش در زمان بارداری مجاز نیست، زیرا ایزوتوپهای هستهای، هنگام تصویربرداری در مثانه تجمع مییابند و ممکن است جنین در حال رشد در معرض آنها قرار بگیرد.
- معاینه ECG
با استفاده از این آزمایش میتوان ضربان قلب غیر طبیعی را خیلی راحت تشخیص داد. ضربان قلب غیرعادی یا آریتمی میتواند به علت اختلال در سیستم هدایت الکتریکی قلب ایجاد شود. انجام اکوکاردیوگرام برای تشخیص بیماری های قلبی در بارداری کاملا بدون خطر بوده و اصلا جای نگرانی بابت ایجاد عوارض وجود ندارد.
- اکوکاردیوگرافی از راه مری
در این روش یک ابزار مخصوص را وارد مری شخص میکنند تا با کمک آن به بررسی لخته شدن خون، عفونت و مشکلات قلبی بپردازند. اکوکاردیوگرافی از راه مری نیز خطرات چندان زیادی ندارد و تنها عوارض آن استفاده از آرام بخشی است که قبل از انجام آزمایش به بیمار داده میشود.
- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی
یکی دیگر از روشهایی که میتوان با کمک آن مشکلات قلبی را در حین بارداری تشخیص داد، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی است.
دقت داشته باشید انجام این آزمایش با خطراتی احتمالی ناشی از تشعشع، همراه بوده و از این جهت توصیه میشود بعد از نیمه اول سه ماهه دوم بارداری از آن بهره بگیرید. البته در صورت نیاز، پزشک متخصص آن را برایتان تجویز میکند و احتیاجی به انجام تصویربرداری به صورت خودسرانه نیست.
- آنژیوپلاستی و کاتتریزاسیون قلب
بهتر است بدانید در آزمایشات آنژیوپلاستی و کاتتریزاسیون قلب، فرد باردار تحت اشعه ایکس قرار خواهد گرفت. این آزمایشها تنها در صورت لزوم از لحاظ بالینی استفاده میشوند و در حین انجام آنها نیز یک پتو بر روی شکم فرد قرار میگیرد تا از جنین در حال رشد مراقبت نماید.
درمان بیماری های قلبی در دوران بارداری
درمان بیماری های قلبی در بارداری و مصرف داروهای مختلف در این زمان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، زیرا ممکن است روشهای مختلف بر روی جنین نیز تأثیرات نامطلوبی را به جای بگذارند. پس تا حد امکان سعی کنید از مصرف داروهای رفع مشکلات قلبی که موجب بدتر شدن وضعیت مادر و جنین میشوند، پرهیز کنید.
در بیشتر مواقع پزشک مصرف داروهای قلبی را برای بانوان باردار تجویز نمیکند و درمان دارویی به بعد از زایمان موکول میشود. در چنین شرایطی توصیه میشود فعالیتهای فیزیکی را تا حد امکان کاهش دهید و همچنین مصرف نمک را محدود کنید.
در موارد اضطراری نیز ممکن است بیمار برای نظارت دقیق و درمان مناسب، در بیمارستان بستری شود. برای تشدید نشدن بیماری های قلبی در بارداری و به خطر نیفتادن سلامت جنین، دکتر قلب یکسری راهکارها و اقدامات اولیه مناسب را توصیه میکند که اگر آنها را به خوبی در نظر بگیرید، سلامتتان تهدید نخواهد شد.
مشاوره قلب در بارداری
تمام بانوان باید قبل از بارداری، ابتدا با پزشک متخصص قلب مشورت کنند و با توصیههای پزشکی لازم در این باره به خوبی آشنا شوند. اما مشاوره قلب در بارداری را نیز نباید فراموش کرد. مشاوره قلب در بارداری جلسهای است که در آن راهکارهای مهمی به مادران ارائه میشود تا در صورت ابتلا بتوانند از آنها بهره بگیرند.
شما نیز میتوانید برای بهرهمند شدن از مشاوره کامل در خصوص قلب هنگام بارداری، از سایت دکتر قلب نوبت بگیرید. دقت داشته باشید برای دریافت مشاوره، حتما از یک تیم پزشکی متخصص کمک بگیرید تا از تمام مزایای آن بهره ببرید.
حضور مشاور باتجربه در این هنگام کمک میکند دوران بارداری را با استرس کمتری سپری کنید. پس در انتخاب خود دقت کافی به خرج دهید و به گفتههای افراد بیتجربه و غیرمتخصص توجه نکنید. فراموش نکنید مشاوره قلبی برای تمام بانوان باردار لازم بوده و بهتر است حتما پیش از زایمان در جلسات آن شرکت کنید.
در واقع با مشاوره قلب در بارداری میتوانید از بروز اکثر مشکلات جدی جلوگیری نمایید و از سالم بودن خود و جنین نیز اطمینان حاصل کنید. مشاوره قلب کمک میکند تا بانوان بدانند اگر در حین بارداری با تغییراتی در بدن نظیر افزایش ضربان قلب مواجه شدند، باید سریعاً به پزشک مراجعه نمایند و همچنین مراقبتهای دیگر را در این زمان بیاموزند.
بارداری در مادرانی که دچار بیماری های قلبی هستند، باید با احتیاط و زیر نظر پزشک متخصص صورت بگیرد، زیرا این مادران بیشتر در معرض خطر قرار دارند باید نکات مهمی را رعایت کنند. بارداری مادرانی که بیماری قلبی دارند، بسیار پرخطر بوده و با عوارض زیادی نیز همراه است. اما اگر از مشاوره قلب در بارداری بهره بگیرید، میتوانید زایمانی راحت و بدون مشکل داشته باشید.
راهکارهای مراقبتی برای بیماران قلبی جهت پیشگیری از عوارض بارداری
توجه داشته باشید مراقبت کردن از خود، بهترین و مؤثرترین راه مراقبتی از جنین است. به همین خاطر سعی کنید در طول روز استراحت کافی داشته باشید و طبق دستور مصرف، داروهای تجویزی پزشک را مصرف کنید.
به طور معمول، افزایش وزن، فشار زیادی را به قلب وارد میکند. به همین دلیل سعی کنید کنترل دقیقی بر روی وزن خود داشته باشید و اجازه ندهید وزنتان بیشتر از حد معمول بالا برود. کنترل وزن در واقع یک راه مفید برای ارزیابی رشد جنین بوده و اگر به آن توجه داشته باشید، میتوانید از بروز بیشتر بیماری های قلبی نیز جلوگیری نمایید.
برای پیشگیری از بیماری های قلبی در بارداری استرس و اضطراب خود را مدیریت کنید. در صورت لزوم میتوانید از یک مشاور کمک بگیرید تا راهکارهای مناسبی جهت مدیریت استرس به شما ارائه دهد. از مصرف سیگار، الکل و سایر مواد مخدر اجتناب نمایید زیرا این موادها اثرات مخربی بر روی قلب به جای میگذارند.
سخن پایانی
برخی مادران از بیماری های قلبی در بارداری خود اطلاعی ندارند و همین امر موجب میشود در وضعیت خطرناکی قرار بگیرند. بنابراین توصیه میشود در زمان بارداری حداقل یک نوبت ویزیت از دکتر قلب داشته باشید تا معاینههای لازم به خوبی انجام شود و سلامت خود یا جنینتان نیز به خطر نیفتد.
آرامش قلب شما با کلینیک دکتر قلب
بدون دیدگاه