شبکه های اجتماعی

افتادگی دریچه میترال چیست

آیا می‌دانید افتادگی دریچه میترال چیست ، چه علائمی دارد و چطور درمان می‌شود؟ دریچه میترال یک دریچه است که اجازه می‌دهد جریان خون از دهلیز سمت چپ به بطن چپ برگردد. در واقع هنگامی که افتادگی دریچه میترال رخ می‌دهد، بخشی از دریچه به‌ طرف دهلیز چپ افتادگی پیدا می‌کند.

معمولاً زمانی‌ که ماهیچه اصلی قلب یا همان بطن چپ در طول ضربان قلب فشرده می‌شود، افتادگی دریچه میترال به وجود می‌آید. دقت داشته باشید افتادگی دریچه میترال با تنگی دریچه میترال کاملاً متفاوت است و نباید آن‌ها را با هم اشتباه بگیرید. بنابراین اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری درباره دلایل افتادگی دریچه میترال ، علائم و روش‌های درمان آن به دست آورید، پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای مقاله همراه ما بمانید.

افتادگی دریچه میترال چیست ؟

در افتادگی دریچه میترال، دریچه به‌ علت آسیب دیدن یا غیرطبیعی بودن بافت دچار افتادگی می‌شود و شکل آن تغییر می‌کند. اکثر افرادی که به خوبی نمی‌دانند افتادگی دریچه میترال چیست و چه علائمی دارد، متاسفانه آن را نادیده می‌گیرند و همین امر موجب می‌شود روز به‌ روز سلامت قلب‌شان بیشتر تحت تأثیر قرار بگیرد و مشکلات جدی‌تری ایجاد شود.

بهتر است بدانید در بیشتر اشخاص مبتلا به افتادگی دریچه میترال، علت رخ دادن آن ناشناخته‌ است‌؛ اما این مشکل می‌تواند به دلیل سابقه خانوادگی و وراثت نیز برای افراد مختلف به وجود بیاید. اغلب کسانی که به این بیماری مبتلا هستند، با آن متولد شده‌اند و به دلیل درمان نکردن به موقع، افتادگی دریچه میترال آنها بیشتر می‌شود.

از دیگر دلایل افتادگی دریچه میترال می‌تواند تغییرات عملکردی در عضلات قلب (میوکارد) و آسیب ایسکمیک به عضلات پاپیلاری متصل به ربات لت‌های دریچه نیز باشد. افتادگی دریچه میترال اولیه، اغلب اوقات با ضخیم شدن لت‌های دریچه مشخص خواهد شد.

از دیگر حالات ایجاد افتادگی دریچه میترال اولیه می‌توان به طولانی شدن یا نازک شدن ربات متصل ‌کننده دریچه، فیبروز سطح لت و رسوبات فیبرینی روی لت‌ها اشاره کرد. شکل اولیه افتادگی دریچه میترال به شکل شایع در افراد مبتلا به بیماری‌های ارثی بافت پیوندی دیده می‌شود و افرادی که هیچ نوع بیماری قلبی خاصی ندارند، کمتر شاهد این مشکل خواهند بود.

گاهی اوقات نیز علت افتادگی دریچه میترال می‌تواند آسیب دیدن ساختار دریچه‌ها یا بیماری روماتیسمی قلب باشد. در این شرایط فرد باید سریعاً مورد درمان قرار بگیرد تا از مشکلاتی همچون حملات قلبی در امان باشد.

رایج ترین علائم افتادگی دریچه میترال

معمولاً افرادی که دچار افتادگی دریچه میترال می‌شوند، علائم خیلی مشخصی را مشاهده نمی‌کنند؛ اما این عارضه گاهی اوقات ممکن است برخی پیامدهای ناخوشایند را به همراه داشته باشد. دقت داشته باشید علائمی که رخ می‌دهند برای هر فردی متفاوت خواهد بود و شدت آن نیز به میزان افتادگی دریچه بستگی دارد.

تپس قلب

تپش قلب یکی از مهم‌ ترین علائم و نشانه‌های اولیه افتادگی دریچه میترال است که بیشتر بیماران آن را تجربه می‌کنند. تپش قلب اغلب با انقباضات بطنی زودرس همراه بوده اما ریتم‌های غیرطبیعی که از قسمت بالای بطن‌ها آغاز می‌شوند نیز در این بیماران شناسایی شده‌ است. ناگفته نماند که در برخی موارد، بیماران بدون وجود اختلالات ریتم نیز دچار تپش قلب می‌شوند.

احساس درد در قفسه سینه

از دیگر علائم افتادگی دریچه میترال می‌توان به احساس درد در قفسه سینه اشاره کرد. بهتر است بدانید درد قفسه سینه ناشی از افتادگی دریچه میترال با درد قفسه‌ سینه ناشی از بیماری عروق کرونر متفاوت بوده و این درد گاهی اوقات می‌تواند غیرقابل‌ تحمل باشد. افتادگی دریچه میترال در بیشتر مواقع خطر سکته قلبی یا سایر مشکلات قلبی را افزایش نمی‌دهد، اما در صورتی‌ که به آن دچار شدید، حتماً زیر نظر دکتر قلب اقدامات درمانی را انجام دهید تا عوامل خطرناک‌تری جان‌تان را تهدید نکند.

نارسایی میترال

افتادگی دریچه میترال می‌تواند به دلیل نارسایی میترال نیز به وجود بیاید. در این وضعیت با هر ضربان قلب مقداری خون از دریچه میترال به عقب جریان پیدا می‌کند. در نظر داشته باشید نارسایی میترال اگر سریع درمان نشود، می‌تواند موجب ضعیف شدن عضلات قلب شود و نارسایی احتقانی به وجود بیاید.

نارسایی احتقانی دارای علائمی همچون ایجاد تورم در پاها، تنگی نفس و احساس خستگی شدید است. بنابراین هر زمانی شاهد چنین علائمی شدید، بهتر است آزمایش‌هایی که متخصص قلب و عروق توصیه می‌کند را انجام دهید.

سردردهای میگرنی

سردردهای میگرنی نیز در برخی مواقع با افتادگی دریچه میترال ارتباط دارند. بنابراین اگر زمانی متوجه غیرعادی بودن سردردهای‌تان شدید بهتر است حتما به دکتر قلب مراجعه کنید. متخصصان قلب و عروق با انجام یک‌سری آزمایش‌ها و معاینات لازم می‌توانند به‌ راحتی تشخیص دهند که افتادگی دریچه میترال وجود دارد یا خیر.

اضطراب، غش، پانیک، بی‌حسی دست و پا، سرگیجه و تنگی نفس هم از دیگر علائمی هستند که بعضی بیماران مبتلا به افتادگی دریچه قلبی به آن‌ها دچار می‌شوند.

حال که به‌ خوبی متوجه شدید افتادگی دریچه میترال چیست و چه علائمی دارد، بهتر است آنها را نادیده نگیرید و اگر چنین علائمی را تجربه کردید، با دریافت نوبت آنلاین یا آفلاین، سریعا به پزشک متخصص قلب مراجعه کنید.

نحوه تشخیص افتادگی دریچه میترال

برای تشخیص افتادگی دریچه میترال اول از هر چیزی باید به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کنید تا قلب‌تان مورد معاینه قرار بگیرد. پزشک، هنگام معاینه ممکن است صدای کلیک یا سوفل را بشنود. در واقع لت‌های کشیده شده دریچه میترال زمان بسته شدن می‌توانند صداهایی همچون کلیک را از خود ایجاد نمایند.

معاینه فیزیکی

همچنین اگر نشت خون از دریچه به سمت دهلیز چپ وجود داشته باشد، متخصص ممکن است سوفل را بشنود. حین انجام معاینه فیزیکی، دکتر قلب ممکن است از شما درباره علائمی که دارید، سوالاتی را بپرسد تا راحت‌تر علل افتادگی دریچه میترال را تشخیص دهد. در این زمان شما باید با دقت و احتیاط کامل به آن‌ها پاسخ دهید.

نوار قلب

پزشکان برای تشخیص دقیق‌تر این مشکل در بیشتر اوقات از نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام بهره می‌گیرند. این آزمایش، فعالیت الکتریکی قلب را به‌ طور دقیق ثبت می‌نماید و ریتم‌های غیر نرمال را نشان می‌دهد. با کمک نوار قلب می‌توان آسیب عضله قلب را نیز به‌ راحتی تشخیص داد.

در این آزمایش غیرتهاجمی، از امواج صوتی جهت ارزیابی دریچه‌ها و حفره‌های قلب استفاده می‌شود و به‌ عنوان مفیدترین آزمایش جهت تشخیص افتادگی دریچه میترال شناخته شده‌ است. در شرایطی که علائم موجود بسیار شدید باشند، ممکن است استفاده از روش‌های تشخیص دیگر مانند تست ورزش توصیه شود.

تست ورزش

علاوه‌بر دانستن این که افتادگی دریچه میترال چیست ، بهتر است با چند راهکار مناسب برای تشخیص آن هم آشنا شوید تا در مواقع لازم درمان راحت‌تری داشته باشید. بنابراین توجه داشته باشید که برای انجام تست ورزش یا تست استرس فرد بیمار باید بر روی یک تردمیل یا دوچرخه ثابت شروع به ورزش کند تا مانیتور، ضربان و عملکرد قلب را ثبت نماید. در این زمان علاوه‌بر ضربان قلب، فشار خون و میزان تنفس نیز کنترل خواهد شد.

کاتتریزاسیون قلب

یکی دیگر از روش‌های تشخیص افتادگی دریچه قلب، کاتتریزاسیون قلب است. در این آزمایش بعد از تزریق ماده حاجب به شریان، عکس رادیوگرافی گرفته می‌شود تا هر گونه انسداد، تنگی یا ناهنجاری‌های شریانی که وجود دارد، راحت‌تر مشخص شود و عملکرد دریچه‌های قلب نیز مورد ارزیابی قرار بگیرند.

آزمایش MRI قلب

بعد از این که شاهد علائم افتادگی دریچه میترال بودید و به متخصص قلب مراجعه کردید، امکان دارد پزشک آزمایش MRI قلب را برای‌تان تجویز کند. این آزمایش غیرتهاجمی با ثبت کردن تصاویری جامع از قلب، به پزشک کمک می‌کند نگاه دقیق‌تری به عضلات و دریچه‌های قلب داشته باشد.

عوارض و خطرات افتادگی دریچه میترال

افتادگی دریچه میترال عوارض بسیار نادری دارد و اغلب به دلیل برگشت خون از دریچه، این عوارض ایجاد می‌شوند. برگشت خون از دریچه میترال معمولاً در افرادی که دارای فشارخون بالایی هستند، مشاهده می‌شود.

در صورتی‌ که برگشت خون از دریچه بسیار شدید باشد، فرد باید حتما از روش‌های درمانی همچون تعویض دریچه یا جراحی ترمیمی بهره بگیرد تا از ایجاد عوارض احتمالی جلوگیری نماید. زمانی‌ که خون از دریچه میترال برگشت می‌خورد، ممکن است به داخل ریه‌ها برگردد و در چنین شرایطی فرد بیمار دچار تنگی نفس شود.

بیمارانی که نمی‌دانند افتادگی دریچه میترال چیست ، در اکثر مواقع علائم آن را نادیده می‌گیرند و همین امر باعث می‌شود که عوارض بیشتری را تجربه کنند. هنگامی‌ که خون برگشت می‌خورد، عضلات دهلیز و بطن دچار کشیدگی می‌شوند و این کشیدگی در دراز مدت ممکن است به آریتمی منجر شود.

با برگشت خون خطر آندوکاردیت عفونی نیز افزایش می‌یابد و همچنین خون کافی به سایر اندام‌های بدن نمی‌رسد. با کمبود جریان خون، علاوه‌بر قلب به دیگر اندام‌های بدن نیز آسیب جدی وارد خواهد شد. نوعی آریتمی دردسرساز که ممکن است افتادگی دریچه میترال ایجاد کند، فیبریلاسیون دهلیزی است.

در فیبریلاسیون دهلیزی، دیواره دهلیزها به‌ جای ریتم عادی دچار لرزش می‌شوند و خون به شکل مناسبی در بطن‌ها پمپاژ نمی‌شود. دقت داشته باشید این عارضه دارای علائم مختلفی همچون سرگیجه، تنگی نفس، تاری دید، ضعف، درد در قفسه سینه و خستگی شدید است.

به همین دلیل توصیه می‌کنیم با مشاهده هر کدام از این علائم، سریعا از سایت دکتر قلب نوبت بگیرید تا درمان افتادگی دریچه میترال به موقع انجام شود و وضعیت آن بدتر نشود.

درمان افتادگی دریچه میترال

از آن جایی که افتادگی دریچه میترال برای بیشتر افراد مشکلات خاصی ایجاد نمی‌کند، دیگر نیازی به درمان نیست، اما گاهی اوقات نیز ممکن است در کنار افتادگی دریچه میترال، فرد دچار نارسایی شدید میترال نیز بشود و نیاز به تعویض دریچه یا جراحی ترمیم داشته باشد.

توجه داشته باشید درمان این مشکل برای هر فردی متفاوت است و پزشک باید نوع آن را مشخص کند. البته به‌ طور کلی، با استفاده از جایگزینی دریچه میترال، عمل جراحی و همچنین مصرف دارو می‌توان اقدام به درمان و رفع افتادگی دریچه میترال کرد.

درمان با دارو

در این بخش از مقاله افتادگی دریچه میترال چیست جا دارد شما را با برخی از رایج ترین داروها برای درمان افتادگی دریچه میترال آشنا کنیم. معمولاً پزشکان برای جلوگیری از وخیم‌تر شدن افتادگی دریچه، داروهایی همچون مسدود کننده‌های بتا، آسپرین، داروهای کاهش‌ دهنده ضربان قلب، بتابلوکرها، آمینو دارون، دیورتیک‌ها، فلکاینید، هپارین و آنتی بیوتیک را برای بیماران تجویز می‌کنند.

ترمیم و تعویض دریچه میترال

در روش ترمیم دریچه میترال، دریچه اصلی حفظ خواهد شد و پزشک با استفاده از یک‌سری تکنیک‌ها، مشکل آن را اصلاح می‌کند. در صورتی‌ که ترمیم دریچه امکان‌ پذیر نباشد، جراح مجبور به تعویض آن خواهد شد. در این روش دریچه میترال که دچار آسیب شده را می‌برند و بعد از خارج کردن، یک دریچه مصنوعی را جایگزین آن می‌کنند.

درمان افتادگی دریچه میترال با استفاده از روش جایگزینی، خطرات زیادی را به همراه ندارد و اگر توسط یک پزشک قلب متخصص انجام شود، کاملا ایمن و مؤثر خواهد بود. بهتر است بدانید دریچه‌های مصنوعی معمولاً به ۲ صورت مکانیکال و ساخته شده از بافت هستند.

دریچه مکانیکال از طول عمر بیشتری برخوردار است، اما کسانی که از آن بهره بگیرند، باید تا آخر عمرشان از داروهای ضد انعقاد استفاده کنند تا بر روی دریچه، لخته ایجاد نشود. هنگام تشکیل لخته بر روی دریچه، احتمال بروز سکته مغزی چندین برابر خواهد شد.

به همین دلیل تحت هیچ شرایطی نسبت به درمان افتادگی دریچه میترال بی‌توجه نباشید و توصیه‌هایی که دکتر قلب را نادیده نگیرید. در کنار بهره‌گیری از این روش‌های درمانی بهتر است سبک زندگی سالمی را نیز در پیش بگیرید، ورزش کردن و همچنین مصرف غذاهای سالم را هم فراموش نکنید.

ناگفته نماند که کنترل وزن و کنترل فشار خون هم تأثیر زیادی در درمان افتادگی دریچه قلب دارند. پس اجازه ندهید وزن‌تان از حالت نرمال خارج شود و یا این که فشار خون‌تان بالا برود.

سخن پایانی

قطعا تا این بخش از مقاله پاسخ سوال افتادگی دریچه میترال چیست را به دست آورده‌اید و به‌ خوبی با ویژگی‌های مهم آن آشنا شده‌اید. از این رو در صورت مشکوک بودن به علائم افتادگی دریچه، بهتر است در اسرع وقت به یک متخصص قلب و عروق با تجربه مراجعه کنید تا معاینات لازم انجام شود. دقت داشته باشید این بیماری علائم مشابهی با سایر مشکلات قلبی دارد و نباید آن را تنها از روی علائم ظاهری تشخیص داد.

تشخیص افتادگی دریچه میترال در درمان آن نقش بسیار مهمی دارد. به همین دلیل باید در انتخاب دکتر قلب بسیار کوشا باشید و این کار را به دست هر کسی نسپارید. شما می‌توانید از طریق سایت دکتر قلب به‌ راحتی از دکتر هومن محمودی نوبت دریافت نمایید و مراحل تشخیص بیماری قلبی را به بهترین شکل ممکن طی کنید.

 

 

آرامش قلب شما با کلینیک دکتر قلب

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانه تماسدریافت نوبتوبلاگ