شبکه های اجتماعی

ضربان قلب بالا

تپش قلب بالا یکی از رایج‌ ترین مشکلات مربوط به قلب است که خیلی از افراد برای یک‌ بار هم که شده، آن را تجربه کرده‌اند. دقت داشته باشید ضربان قلب بالا یعنی قلب در هر دقیقه بیش از ۱۰۰ بار بتپد و این امر بسیار خطرناک و غیرطبیعی است. اما ضربان قلب بالا نشانه چیست و ضربان قلب خطرناک چند است؟

ضربان شدید و نامنظم قلب دلایل مختلفی دارد اما به طور کلی می‌تواند به‌ علت یک بیماری قلبی قدیمی یا مادرزادی باشد. تپش قلب معمولاً به صورت‌های مختلفی مانند لرزیدن، تپیدن و کوبیدن در سینه احساس می‌شود و ممکن است به همراه آن درد در قفسه‌ سینه نیز وجود داشته باشد.

تپش قلب بالا می‌تواند هشدار برای وجود یک بیماری جدی باشد. به‌ همین‌ علت اگر زمانی متوجه عادی نبودن ضربان قلب خود شدید، بهتر است سریعاً به پزشک مراجعه نمایید تا وضعیت قلب‌تان مورد بررسی قرار بگیرد. همچنین اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری درباره تپش قلب بالا، رایج ترین دلایل و راهکارهای مناسب برای جلوگیری از آن به دست آورید، پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای مقاله همراه ما بمانید.

اگر ضربان قلب شما در حالت عادی و بدون فعالیت های سنگین همیشه بالا است باید حتما به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه نمایید. شما می‌توانید با کلیک بر دکمه زیر همین الان نوبت مراجعه به پزشک متخصص را دریافت نمایید.

دریافت نوبت آنلاین

انواع ضربان قلب بالا

ضربان قلب بالا می‌تواند به‌ علت وجود برخی بیماری‌ها مانند پرکاری تیروئید، فشارخون بالا، عدم تعادل الکترولیتی و یا به خاطر مصرف برخی داروهای خاص نیز، اتفاق بی‌افتد. ضربان قلب انواع مختلفی دارد و هر کدام از آن‌ها دارای یک‌سری ویژگی‌ هستند که قصد داریم در ادامه مطلب به معرفی آن‌ها بپردازیم.

·        فیبرپلاسیون دهلیزی

فیبرپلاسیون دهلیزی یکی از شایع‌ ترین نوع‌های آریتمی قلبی است که در آن تحریک الکتریکی، یک مسیر مشخص را (در قلب) دنبال نمی‌کند. فیبرپلاسیون دهلیزی بیشتر زمانی ایجاد می‌شود که ضربان‌های الکتریکی نامنظم موجب می‌شوند بطن‌ها به‌ جای تزریق خون لازم به بدن، دچار انقباض شوند. معمولاً اکثر کسانی که این نوع ضربان قلب را تجربه می‌کنند، دارای بیماری‌های قلبی اساسی هستند یا این‌ که ضربه‌ روحی و شوک جدی‌ را تجربه کرده‌اند.

·        فلوتر دهلیزی

فلوتر دهلیزی در واقع یک نوع آریتمی است که در دهلیز قلب ایجاد می‌شود. معمولا علل ضربان قلب بالا در این نوع آریتمی، گردش پالس الکتریکی بر روی دهلیز سمت راست است. درواقع ریتم فلوتر دهلیزی باعث به وجود آمدن احساس تپش قلب بالا در افراد می‌شود و معمولا این ضربان در هر دقیقه ۱۵۰ بار است.

·        ضربان سریع فوق بطنی

ضربان سریع و فوق بطنی، یک ضربان قلب غیر عادی و بالا است که معمولاً از جایی بالاتر از بطن‌ها ایجاد می‌شود. این امر از مدارات غیرعادی در قلب صورت می‌گیرد و در بیشتر مواقع هنگام تولد نیز وجود دارد. بازه‌ زمانی که قلب در آن دچار تپش می‌شود ممکن است کوتاه باشد و تنها چند ثانیه طول بکشد، یا این‌ که بیشتر از چند ثانیه باشد که در چنین مواقعی وضعیت اورژانسی خواهد بود و باید سریعاً به پزشک متخصص مراجعه کرد.

مهم ترین دلایل ضربان قلب بالا

دلیل ضربان قلب بالا می‌تواند چیزهای مختلفی باشد و کسانی که در اکثر مواقع دچار تپش قلب می‌شوند، باید به‌ خوبی با این موارد آشنایی داشته باشند. از جمله مهم‌ ترین علت‌های ضربان قلب شدید می‌توان به وجود برخی بیماری‌های قلبی مانند ایسکمی قلبی، افتادگی دریچه میترال، آریتمی‌های قلبی، نارسایی قلبی، پریکاردیت و میوکاردیت اشاره کرد.

کم‌خونی، بی‌خوابی، مصرف داروهای آسم، مصرف داروهای تیروئید، خستگی، مشکلات روحی‌ و روانی، فعالیت و ورزش‌های سنگین، استرس، اضطراب و افسردگی، مصرف موادی همچون کافئین، کوکائین، نیکوتین، کم آبی، بارداری، پایین بودن قند خون، تب، سوزش معده، یائسگی، ایستادن برای مدت زمان طولانی، مصرف قرص‌های لاغری، وجود بیماری‌های ریوی و مصرف مواد الکلی نیز می‌توانند علل ضربان قلب بالا باشند.

روش‌های تشخیص ضربان قلب بالا

کسانی که دچار تپش قلب می‌شوند، باید در سریع‌ ترین زمان ممکن به یک پزشک متخصص مراجعه کنند تا مورد معاینه قرار بگیرند. بعد از انجام معاینه در صورت نیاز، پزشک یک نوار قلب از بیمار می‌گیرد تا بتواند علت تپش قلب را به شکل بهتری مشخص کند.

در برخی موارد نیز انجام یک‌سری آزمایش‌های مختلف جهت تشخیص برخی بیماری‌های زمینه‌ای نیاز است. در صورتی‌ که علت تپش قلب با استفاده از نوار قلب به خوبی مشخص نشود، یک دستگاه به نام هولترمونیتور را به بیمار متصل می‌کنند تا در طول یک شبانه‌روز به‌ صورت مداوم از آن نوار قلب گرفته شود.

هنگامی‌ که دستگاه نوار قلب متحرک به بیمار متصل است، اگر ضربان قلب بالا اتفاق بی‌افتد، در همان حالت از بیمار نوار قلب گرفته می‌شود و نوع آریتمی قلب نیز مشخص خواهد شد. علاوه‌بر هولترمانیتورینگ می‌توانید از روش‌های دیگری همچون تست ورزش و الکتروکاردیوگرام نیز بهره بگیرید.

افرادی که کمتر دچار تپش قلب بالا می‌‌شوند و به همین علت نمی‌توانند در زمان لازم به پزشک مراجعه کنند، می‌توانند جهت ثبت بهتر علائم خود از مانیتور حمله نیز کمک بگیرند. این دستگاه‌ قابل حمل است و فرد بیمار می‌تواند به راحتی آن را با خود به همه جا ببرد.

مانیتور حمله‌، در واقع یک دستبند است که صفحه کوچک فلزی دارد. این صفحه به عنوان الکترود عمل کرده و شما باید هر زمانی که احساس ضربان قلب بالا را داشتید، دکمه آن را فشار دهید تا ضربان قلب ثبت شود و پزشک بعدا بتواند آن را مورد بررسی قرار دهد.

افرادی که هنگام افزایش ضربان قلب دچار غش می‌شوند نیز می‌توانند از تست تیلت استفاده کنند. در این روش، فرد به پشت روی میز دراز می‌کشد و سپس پزشک فشارخون و ضربان قلب او را ارزیابی می‌کند. بعد از آن پزشک موقعیت میز را تغییر می‌دهد و به صورت مجدد این معاینه را تکرار می‌نماید. در برخی مواقع نیز پزشک یک داروی خاص به بیمار تزریق می‌کند تا بتواند دقیق‌تر واکنش قلب را تحت شرایط مختلف بسنجد.

بیشتر بخوانید:

اقدامات لازم برای رفع و جلوگیری از ایجاد ضربان قلب بالا

قلب یکی از مهم‌ ترین اعضای بدن است که اگر به‌ خوبی مراقب آن نباشید، ممکن است سلامت‌تان به خطر بی‌افتد‌. بنابراین سعی کنید سبک زندگی سالمی داشته باشید و هر گونه اقدامی که برای مراقبت از آن لازم است را انجام دهید.

تمام افراد باید سالی ۱ بار به صورت منظم به متخصص قلب مراجعه کنند و وضعیت قلب خود را مورد بررسی قرار دهند. کسانی که دچار فشارخون هستند، در اکثر مواقع دچار تپش قلب می‌شوند. از این‌ رو اگر فشارخون‌تان نرمال نیست، حتما به فکر درمان آن باشید.

به طور مرتب ضربان قلب خود را چک کنید و مطمئن شوید که تپش قلب نرمالی دارید. ممکن است این سوال برای خیلی از شما به‌ وجود آمده باشد که ضربان قلب خطرناک چند است؟ همان‌ طور که در ابتدای مقاله نیز گفته شد، ضربان قلب بیشتر از ۱۰۰ و کمتر از ۶۰ در هر دقیقه، نرمال نیست و نباید نسبت به آن‌ بی‌تفاوت باشید.

برای جلوگیری از تپش قلب سعی کنید استرس خود را تا حد امکان کاهش دهید و نگرانی‌های خود را نیز برطرف کنید. از عوارض جانبی داروهایی که مصرف می‌کنید آگاه باشید و تا حد امکان سعی کنید با استفاده از روش‌های غیر دارویی به درمان خود کمک کنید.

همان‌ طور که در ابتدا نیز ذکر شد بعضی از داروها می‌توانند بر ضربان قلب شما تأثیرات قابل‌ توجهی را به‌ جای بگذارند و موجب افزایش ضربان قلب شوند. در چنین مواردی حتما با پزشک خود مشورت کنید تا توصیه‌های لازم به شما داده شود.

نوشیدن آب سرد می‌تواند به درمان ضربان قلب بالا کمک زیادی کند. بنابر این اگر زمانی متوجه ضربان‌های نامنظم قلب شدید، سریعاً یک لیوان آب سرد بنوشید تا ریتم طبیعی قلب باز گردد و استرس و اضطراب‌تان نیز کاهش یابد. سرفه کردن نیز به رفع تپش قلب کمک زیادی کند.

در واقع سرفه فشار داخل قفسه‌ سینه را افزایش می‌دهد و کمک می‌کند ریتم قلب به حالت عادی خود برگردد. یکی دیگر از بهترین روش‌ها برای جلوگیری از تپش قلب، کشیدن نفس عمیق است. نفس عمیق علاوه‌بر کمک به منظم شدن ضربان قلب، می‌تواند اکسیژن را نیز به مغز برساند و بدن را آرام‌تر کند.

دلیل ضربان قلب بالا در برخی مواقع ممکن است بی‌تحرکی و چاقی نیز زیاد باشد. به همین علت سعی کنید هر روز به‌ صورت منظم فعالیت‌های ورزشی همچون پیاده‌روی، شنا کردن، دویدن آرام، دوچرخه‌سواری و یوگا را انجام دهید.

ورزش کردن می‌تواند سلامت قلب و عروق را به شکل فوق‌ العاده‌ای بهبود بخشد و به بهتر شدن ریتم قلب نیز کمک زیادی کند. دقت داشته باشید اگر بیماری قلبی خاصی دارید، نباید ورزش‌های خیلی سنگین انجام دهید. همچنین قبل‌ از شروع ورزش‌های جدید نیز حتما با پزشک خود مشورت نمایید.

افرادی که دارای سابقه بیماری‌های قلبی هستند باید با دقت بیشتری شرایط خود را بررسی کنند و یک برنامه درمانی کامل‌تر داشته باشند. سعی کنید تمام داروهایی که پزشک برای‌تان تجویز می‌کند را سر وقت مصرف کنید و اگر علائم غیرعادی مشاهده کردید، سریعاً آن را با پزشک خود در میان بگذارید.

مصرف شیره قند نیز یک روش مؤثر برای رفع و جلوگیری از ایجاد ضربان قلب بالا است. شیره قند حاوی مقدار زیادی آهن، منیزیم، پتاسیم و کلسیم است و این املاح در کنار هم می‌توانند از بروز تپش قلب پیشگیری نمایند. بنابر این هنگامی‌ که دچار تپش قلب شدید، یک قاشق غذاخوری شیره سیاه یا همان شیره قند را با استفاده از آب میل کنید.

با توجه به این که مصرف دارچین به بهبود جریان خون وارد شده به قلب کمک می‌کند، هنگام افزایش ضربان قلب خود یک قاشق از آن را با آب گرم مخلوط کنید و میل نمایید. دارچین حاوی پتاسیم و منیزیم بسیار زیادی است و می‌تواند به شکل عالی ضربان قلب بالا را کاهش دهد.

مسلما تا این قسمت از مطلب به خوبی متوجه شده‌اید که ضربان قلب بالا نشانه چیست؟ و چرا ضربان قلب در برخی مواقع دچار شدت می‌شود؟ همچنین بهتر است بدانید یکی دیگر از اصلی‌ ترین علت‌هایی که می‌تواند موجب ضربان قلب شدید شود، کمبود منیزیم است. منیزیم عملکرد سیستم عصبی، قلب و گردش خون را بسیار راحت‌تر می‌کند و نقش بسیار مهمی در سلامت بدن دارد. به‌ همین‌ علت سعی کنید خوراکی‌هایی که دارای منیزیم فراوانی هستند را بیشتر مصرف کنید.

از جمله خوراکی‌هایی که سرشار از منیزیم هستند نیز می‌توان شکلات تلخ، اسفناج، ماست کم‌ چرب، کلم، آجیل‌ها، برگ چغندر، کنجد، سیب زمینی، اسفناج، کره‌ بادام زمینی، تخمه کدو حلوایی، بلغور جوی دوسر، موز، کینوآ و ماهی آب سرد را نام برد‌.

اگر این راهکارها برای رفع ضربان قلب بالا مؤثر نبودند، می‌توانید زیر نظر پزشک از داروهایی نظیر دیگوکسین، بتابلوکرها، کینیدین‌، پروکاینامید و مسدود کننده‌های‌ کانال‌ کلسیم ‌استفاده کنید. این داروها خیلی سریع سیگنال‌های ناگهانی را کنترل می‌کنند تا ضربان قلب تنظیم شود. دقت داشته باشید مصرف بیش از حد و خودسرانه این داروها اصلا مناسب نیست و می‌تواند موجب بروز مشکلات جدی شود.

رایج ترین عوارض و خطرات ضربان قلب بالا کدام اند؟

اگر زمانی قلب شما بیشتر از حد نرمال ضربان بزند، ممکن است فشار خون‌تان تا حد قایل توجهی کاهش یابد و در نتیجه دچار غش شوید. این عوارض بیشتر برای افرادی اتفاق می‌افتد که به ناراحتی‌های قلبی مادرزادی یا برخی مشکلات دریچه‌ای دچار هستند.

در برخی موارد نادر نیز ممکن است ضربان قلب بالا موجب ایست قلبی شود و قلب شما را از تپیدن باز دارد.

در صورتی‌ که تپش قلب بالا به‌ خاطر ضربان نامنظم عضلات دهلیزی به وجود آید، ممکن است حوضچه خون و لخته به وجود آید و در نتیجه شریان مغزی مسدود شود. در چنین شرایطی نیز امکان سکته‌ مغزی در افراد بسیار افزایش خواهد یافت.

در اثر ضربان‌های نامنظم قلب و پمپاژ نامؤثر، ممکن نارسایی‌هایی قلبی به وجود بی‌آید و قلب به شکل صحیح فعالیت نکند.

ضربان قلب شدید یا بالا در برخی موارد موجب تنگی نفس شدید خواهد شد و افرادی که با چنین علائمی مواجه می‌شوند، باید حتما مورد درمان قرار بگیرند.

سخن پایانی

ضربان قلب بالا اغلب شایع است و تنها برای چند ثانیه اتفاق می‌افتد. بنابر این اگر زمانی دچار تپش قلب شدید، بهتر است با در نظر گرفتن موارد مهمی که در این مقاله ذکر شد، اقدامات لازم را برای کاهش و رفع آن انجام دهید.

البته در صورتی که این احساس بیشتر از چند ثانیه طول کشید و همچنین همراه با علائمی نظیر غش، سرگیجه، تنگی نفس شدید، درد در قفسه سینه و تاری دید بود، باید حتما وضعیت خود را با یک پزشک متخصص در میان بگذارید و مورد درمان قرار بگیرید. زیرا ضربان قلب شدید به همراه این علائم می‌تواند نشان دهنده یک بیماری زمینه‌ای خاص باشد که نیاز به درمان و رسیدگی دارد.

 

سوالات متداول

ضربان قلب خطرناک چند است؟

ضربان قلب بیشتر از ۱۰۰ و کمتر از ۶۰ در هر دقیقه، نرمال نیست و نباید نسبت به آن‌ بی‌تفاوت باشید.

مهم ترین دلایل ضربان قلب بالا چیست؟

کم‌خونی، بی‌خوابی، مصرف داروهای آسم، مصرف داروهای تیروئید، خستگی، مشکلات روحی‌ و روانی، فعالیت و ورزش‌های سنگین، استرس، اضطراب و افسردگی، مصرف موادی همچون کافئین، کوکائین، نیکوتین، کم آبی، بارداری، پایین بودن قند خون، تب، سوزش معده، یائسگی، ایستادن برای مدت زمان طولانی، مصرف قرص‌های لاغری، وجود بیماری‌های ریوی و مصرف مواد الکلی نیز می‌توانند علل ضربان قلب بالا باشند.

آرامش قلب شما با کلینیک دکتر قلب

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانه تماسدریافت نوبتوبلاگ