معمولاً اکثر افرادی که نمیدانند آریتمی قلبی چیست و چه علائمی دارد، زمانی که با آن مواجه میشوند، نمیدانند چه اقداماتی را باید انجام دهند و به مرور، سلامتیشان به خطر میافتد. بنابراین تحت هیچ شرایطی نسبت به علائم آریتمی قلبی بیتفاوت نباشید و حتما زیر نظر یک پزشک متخصص قلب درمان خود را دنبال کنید. توجه داشته باشید که عدم درمان آریتمی قلبی میتواند منجر به تشدید مشکلات قلبی و بروز آسیبهای جدیتری میشود.
در پاسخ به این سوال که آریتمی قلبی چیست باید گفت که آریتمی قلبی یا ضربان قلب نامنظم درواقع یک اختلال در ریتم قلب است که معمولاً به علت عملکرد نامطلوب پیامهای الکتریکی هماهنگ کننده ریتم یا ضربان قلب ایجاد میشود. با به وجود آمدن آریتمی قلبی، ضربان قلب از حالت نرمال خارج میشود و فرد یکسری علائم ناخوشایند را تجربه میکند. در ادامه مطلب همراه ما بمانید تا شما را بیشتر با علائم و راهکارهای درمان این اختلال آشنا کنیم.
آریتمی قلبی چیست و چه علائمی دارد؟
اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که نمیدانید آریتمی قلبی چیست و چه علائمی دارد، بهتر است به مطالب مهمی که در ادامه مقاله ذکر میشود توجه کافی داشته باشید.
آریتمی قلبی کلا به ۲ دسته برادیکاردی و تاکیکاردی تقسیم میشود. ضربان قلب برادیکاردی یا آهسته به این معنی است که قلب در هر دقیقه کمتر از ۶۰ بار ضربان دارد. ضربان قلب بیش از ۱۰۰ بار در دقیقه هم به معنی ضربان قلب تاکیکاردی است. توجه داشته باشید ضربان قلب در یک فرآیند طبیعی بین ۶۰ الی ۱۰۰ بار در دقیقه است.
اما آیا آریتمی قلبی خطرناک است ؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که آریتمیهای قلبی در اکثر مواقع خیلی وخیم نیستند اما برای اطمینان خاطر بهتر است هنگامی که متوجه علائمی مانند احساس درد در قفسه سینه، قشم، تنگی نفس تعریق بیش از حد، اضطراب، سبکی سر، خستگی و تپش قلب جهت معاینه حتما به دکتر قلب مراجعه کنید. همچنین اگر زمانی چند مورد از علائم آریتمی قلبی به صورت هم زمان مشاهده شدند، بهتر است سریعا با اورژانس تماس بگیرید.
ریتم قلب توسط یک ضربان ساز طبیعی که در دهلیز راست واقع شده، کنترل میشود. گره دهلیزی پیامهای الکتریکی شروع شده هر ضربان را تولید میکند. این پیامها موجب انقباض عضلات دهلیز میشود و در نتیجه تخلیه خون به بطنها صورت میگیرد.
پیامهای الکتریکی مذکور در آخر به گره دهلیزی میرسند. این گره قبل از انتقال پیامهای الکتریکی به بطنها، سرعتشان را تا حدودی کاهش میدهد. در نتیجه پیامهای الکتریکی با اندکی تاخیر به بطنها میرسند. در این زمان بطنها به میزان کافی پر از خون میشوند و هنگامی که پیامهای الکتریکی به آنها برسد، با منقبض شدن این بخش، خون به تمام بخشهای بدن پمپاژ خواهد شد.
علت آریتمی قلبی چیست؟
حال که متوجه شدید آریتمی قلبی یا ضربان قلب نامنظم چیست ، بهتر است با دلایل ایجاد آن هم آشنا شوید تا بتوانید به شکل بهتری از بروز آن جلوگیری کنید یا اینکه سریعتر اقدامات درمانی را انجام دهید. آریتمی قلبی اغلب میتواند به علت تشکیل اسکار بر روی قلب، حمله قلبی، دیابت، ایجاد یکسری تغییرات در ساختار قلب، آپنه خواب، بیماری عروق کرونر، مصرف سیگار، فشارخون بالا، کمکاری و پرکاری تیروئید، سوء مصرف مواد مخدر، مصرف نوشیدنیهای حاوی الکل و کافئین، اضطراب و استرس رخ دهد.
بیماری قلبی مادرزادی، عوامل ژنتیکی، مصرف برخی داروها و مکملهای خاص نیز از دیگر علت آریتمی قلبی به شمار میروند. این موارد ذکر شده به عنوان رایج ترین دلایل ایجاد آریتمی قلبی شناخته شدهاند اما برای مشخص شدن علت دقیقتر آن بهتر است به پزشک متخصص قلب مراجعه نمایید.
آریتمی قلبی چه عوارضی به همراه دارد؟
· نارسایی قلبی
نارسایی قلبی از جمله عوارضی است که میتواند همراه با آریتمی قلبی ایجاد شود. این نارسایی در واقع به علت پمپاژ نکردن مؤثر خون توسط قلب در درازمدت به وجود میآید. گاهی اوقات کنترل سرعت ضربان قلب میتواند به عملکرد بهتر قلب و بهبودی نارسایی قلبی نیز کمک کند.
· سکته مغزی
بعد از این که متوجه شدید آریتمی قلبی چیست بهتر است با عوارض احتمالی آن هم آشنا شوید. آریتمی قلبی در اکثر مواقع احتمال ایجاد لخته خونی را افزایش میدهد و این لختهها نیز در اثر شکسته شدن ممکن است از قلب به طرف مغز جریان یابند و سکته مغزی رخ دهد.
خطر سکته مغزی در افراد بالای ۶۵ سال که دارای بیماری قلبی هستند، بیشتر از سایر افراد سالم است. بنابراین اگر مبتلا به آریتمی هستید بهتر است زیر نظر پزشک متخصص قلب و عروق از داروهای ضد انعقاد بهره بگیرید تا خطر سکته مغزی و آسیب رسیدن به دیگر ارگانهای حیاتی به علت تشکیل لخته خون کاهش یابد.
بهترین زمان برای مراجعه به پزشک متخصص قلب
ممکن است این سوال برای شما نیز به وجود آمده باشد که آیا آریتمی قلبی خطرناک است؟ یا این که نباید خیلی آن را جدی گرفت؟ در جواب به این سوالات مهم میتوان گفت که آریتمی قلبی یک عارضه جدی است و افرادی که نسبت به آن بیتوجه باشند، بیشتر در معرض مشکلاتی همچون ایست قلبی یا سکته قلبی هستند.
آریتمی قلبی در صورتی که سریع تشخیص داده شود، راحتتر درمان میشود؛ اما اگر به آن اهمیت ندهید و علائم موجود شدیدتر شوند، احتمال دارد پزشک از روشهایی همچون جراحی برای درمان بهره بگیرد. به همین خاطر هر زمانی که دچار نشانهها یا علائم آریتمی قلبی شدید، بهتر است به دکتر قلب مراجعه کنید تا دقیقتر معاینه شوید و اجازه ندهید این اختلال با شدت بیشتری ادامه یابد.
رایج ترین روشهای تشخیص آریتمی قلبی
پزشک متخصص قلب و عروق برای تشخیص آریتمی قلبی با توجه به شرح حال و نشانههای بیمار، ابتدا معاینات لازم را انجام میدهد و در صورت لزوم جهت بررسی دقیقتر از روشهای مختلفی بهره میگیرد. از این رو، در ادامه چند مورد از رایجترین روشها جهت تشخیص آریتمی قلبی را به شما معرفی میکنیم تا اطلاعات بیشتری درباره آنها داشته باشید.
· نوار قلب
مسلما تا این قسمت از مقاله به خوبی متوجه شدهاید که آریتمی قلبی چیست و چه عواقبی میتواند به همراه داشته باشد. بنابراین بهتر است با روشهای تشخیص آن هم آشنا باشید تا در صورت توصیه پزشک، آگاهی کافی داشته باشید و بتوانید راحتتر اقدامات لازم را انجام دهید.
از جمله روشهای مناسب برای تشخیص دقیقتر آریتمی قلبی میتوان نوار قلب را نام برد. برای انجام این آزمایش یکسری الکترودها را به قفسه سینه متصل میکنند تا در زمانهای مختلف، فعالیت الکتریکی قلب را اندازهگیری نمایند. بعد از آن پزشک نتیجه را مورد بررسی قرار میدهد و در صورت لزوم، دارو یا عمل جراحی را برای بیمار تجویز میکند.
· اکوکاردیوگرافی
پزشک متخصص قلب با بهره گیری از روش اکوکاردیوگرافی نیز میتواند به راحتی علت آریتمی قلبی را تشخیص دهد. این روش به صورت غیرتهاجمی بوده و در آن یک ابزار دستی بر روی قفسه سینه قرار میگیرد که با استفاده از امواج صوتی، ساختار و اندازه قلب را مورد بررسی قرار میدهد. در این روش به راحتی تمام آسیبهای مربوط به دیواره قلب نیز تشخیص داده میشود.
· مانیتور هولتر
هولتر یک دستگاه نوار قلب است که میتوانید آن را به راحتی با خود حمل کنید. این دستگاه به مدت ۱ الی چند روز به بیمار متصل میشود تا فعالیتهای الکتریکی قلب طی انجام کارهای مختلف ثبت شود و پزشک بتواند با توجه به آنها تشخیص دقیقتری داشته باشد و بهترین روش درمانی را هم انتخاب کند.
· آزمایش استرس
برای تشخیص و درمان آریتمی قلبی ممکن است دکتر قلب از بیمار بخواهد آزمایش استرس را انجام دهد. در این آزمایش فرد با استفاده از دوچرخه ثابت یا تردمیل شروع به ورزش میکند تا فعالیت قلب تحت نظر متخصص قرار بگیرد. گاهی اوقات ممکن است بیمار قادر به انجام ورزش نباشد، در چنین شرایطی معمولا متخصصان از داروهای محرک برای شبیه سازی حالت ورزش استفاده میکنند.
انواع راههای درمانی برای آریتمی قلبی
اگر به طور دقیق بدانید آریتمی قلبی چیست و چه مواقعی ممکن است این مشکل رخ دهد، در صورت بروز راحتتر میتوانید یک روش درمانی مناسب را انتخاب کنید. پس علاوهبر شناخت این اختلال، لازم است با راههای درمان آن هم به خوبی آشنا شوید. در حال حاضر روشهای زیادی وجود دارد که میتوانید از آنها برای درمان آریتمیهای قلبی بهره بگیرید؛ اما ما در ادامه مطلب قصد داریم چند نمونه از بهترین گزینهها را به شما معرفی کنیم.
· استفاده از ضربان ساز
در اکثر مواقع هنگامی که علت زمینهای برادیکاردی غیرقابل درمان و نامشخص باشد، پزشک از یک ضربان ساز داخل قلبی جهت رفع این مشکل بهره میگیرد، زیرا هیچ داروی مناسبی برای افزایش نرمال ضربان قلب وجود ندارد. ضربان ساز وسیلهای کوچک است که آن را در مجاورت گردن قرار میدهند و چند سیم حاوی الکترود از آن خارج شده که باید وارد قلب بیمار شود.
اگر ضربان قلب کاهش یابد، ضربان ساز پیامهای الکتریکی تحریکی را به قلب میفرستد تا ضربان آن را حفظ کند. دقت داشته باشید درمان آریتمی قلبی در این روش، به وضعیت قلب بیمار بستگی دارد و هر چقدر سریعتر اقدامات درمانی را انجام دهید، درمانتان راحتتر و سریعتر خواهد بود.
· مصرف داروهای ضد آریتمی
برای درمان اکثر آریتمیهای قلبی و بازگرداندن ضربان قلب به حالت نرمال میتوانید از داروهای مختلف نیز بهره بگیرید. البته توجه داشته باشید این داروها باید حتما با توجه به توصیه پزشک و به همان شکلی که متخصص قلب و عروق تجویز کرده، مورد استفاده قرار بگیرند تا نتیجه مطلوبی حاصل شود. پس هر زمانی که شاهد علائم و نشانههای آریتمی قلبی بودید، بهتر است به صورت تلفنی یا آنلاین از سایت دکتر قلب نوبت بگیرید تا زیر نظر دکتر هومن محمودی به بهترین شکل ممکن معالجه شوید.
· کاردیوورژن
بعد از این که دانستید ضربان قلب نامنظم چیست و چطور درمان میشود، بهتر است با روش کاردیوورژن هم آشنا شوید. این روش در زمانهایی مورد استفاده قرار میگیرد که پزشک تشخیص دهد بیمار مبتلا به آریتمی خاصی نظیر فیبریلاسیون دهلیزی باشد. کاردیوورژن را میتوان به راحتی با استفاده از پروسیجر و دارو انجام داد.
در روش پروسیجر یکسری شوکهای الکتریکی با استفاده از بالشتکهای مخصوصی که در قفسه سینه قرار میگیرند، به قلب فرستاده میشود. این جریانی که به قلب وارد میشود، بر روی پیامهای الکتریکی تأثیرات مثبتی را به جای میگذارد و موجب میشود ریتم آن به حالت نرمال بازگردد.
· روشهای جراحی
در برخی مواقع تنها راه درمان آریتمی قلبی استفاده از روشهای جراحی است. از جمله رایج ترین این روشها میتوان جراحی ماز یا مارپیچی را نام برد. برای انجام این جراحی چند قسمت از دهلیزها را برش میدهند تا یک الگوی بافتی مارپیچی بر روی قلب به جای بماند.
از آن جایی که بافت مارپیچی نمیتواند پیامهای الکتریکی را انتقال دهد، مانع از انتقال پیامهای سرگردان میشود که بهوجود آورنده آریتمی هستند. این روش بسیار مؤثر است اما در نظر داشته باشید فقط برای افرادی مورد استفاده قرار میگیرد که دیگر روشهای درمانی برایشان مؤثر نبوده و یا این که به دلایلی مجبور هستند، عمل جراحی قلب داشته باشند.
همچنین در صورتی که فرد بیمار، علاوهبر علائم آریتمی قلبی دچار بیماریهای عروق کرونری نیز باشد، پزشک متخصص قلب و عروق از عمل جراحی بای پس عروق کرونر بهره میگیرد و با استفاده از این روش، جریان خون به قلب را بهبود میبخشد.
· سوزاندن با کاتتر
در این بخشی از مقاله آریتمی قلبی چیست سعی داریم شما را با روش درمانی سوزاندن با کاتتر، آشنا کنیم. پزشک قلب برای انجام این کار ۱ الی چند کاتتر را از طریق عروق به سمت قلب میفرستد تا الکترودهای واقع در راس آنها با استفاده از انرژی رادیویی، سرمای شدید و یا گرما، بافت منشأ آریتمی را بسوزانند. از این طریق مسیر به وجود آورنده آن مسدود میشود.
راهکارهای مناسب جهت پیشگیری از آریتمی قلبی
- پیروی از سبک زندگی سالم
- داشتن فعالیت جسمانی منظم
- مصرف غذاهای سالم
- حفظ وزن نرمال
- پرهیز از کشیدن سیگار
- ترک مواد الکلی و کافئیندار
- کنترل و مدیریت استرس
- جلوگیری از مصرف داروهای بدون نسخه
- انجام ورزش مناسب
- مصرف سبزیجات و میوههای تازه
- کاهش مصرف چربی و مواد حاوی قند
- کنترل فشارخون
سخن پایانی
بیشک تا این قسمت از مقاله اطلاعات مفیدی درباره این اختلال رایج به دست آوردهاید و حال میدانید که آریتمی قلبی چیست . همچنین بهتر است در نظر داشته باشید با توجه به نوع آریتمی قلبی، ممکن است هر کسی به درمانهای مختلفی نیاز داشته باشد و این امر باید توسط دکتر قلب تعیین شود. فراموش نکنید آریتمی تنها زمانی به جراحی نیاز دارد که فرد در معرض عوارض پرخطر همچون سکته قلبی، سکته مغزی یا نارسایی قلبی قرار بگیرد.
آرامش قلب شما با کلینیک دکتر قلب
بدون دیدگاه