آنژیوپلاستی و آنژیوگرافی از جمله آزمایشهایی هستند که پزشک با کمک آنها میتواند راحتتر بیماریهای قلبی را تشخیص و مورد بررسی قرار دهد. گاهی اوقات ممکن است برخی افراد اطلاعات کافی درباره این تستها نداشته باشند و از این رو آنها را با هم اشتباه بگیرند. افرادی که با تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی آشنا باشند، میتوانند راحتتر اقدامات لازم قبل و بعد را انجام دهند.
آنژیوپلاستی و آنژیوگرافی را میتوان بلافاصله بعد از ابتلا به آنژین یا حمله قلبی انجام داد. پزشک با کمک این روشها میتواند درمانی مؤثرتر برای بیمار انتخاب کند و همچنین تشخیص دقیقتری داشته باشد. شما نیز اگر میخواهید با تفاوتهای آنژیوپلاستی و آنژیوگرافی بیشتر آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم این مقاله را از دست ندهید.
مهم ترین تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی
آنژیوپلاستی در اصل به عنوان یک روش درمانی شناخته میشود؛ اما آنژیوگرافی نوعی روش تشخیصی است که با کمک آن بیماریهای مربوط به قلب را تشخیص میدهند. در اصل مهم ترین تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی نیز همین است.
در روش آنژیوپلاستی برای باز شدن شریان مسدود، شریان تنگ شده و افزایش جریان خون رونده به عضلات قلب، از یک لوله فلزی استفاده میکنند. توجه داشته باشید باز کردن شریان با کمک بالون، لوله فلزی یا استنت، باعث کاهش علائم آنژین خواهد شد.
آنژیوپلاستی معمولاً توسط آنژیوگرافی انجام میشود و نسبت به سایر روشهای درمانی مانند جراحی باز، بسیار کم خطرتر است. در آنژیوگرافی نیز با استفاده از کاتتر آزمایش را انجام میدهند و اگر مشکل قلبی وجود داشته باشد، فرد سریعا مورد درمان قرار میگیرد.
حال که متوجه شدید آنژیوگرافی چه تفاوتی با آنژیوپلاستی دارد ، بهتر است هر زمانی که پزشک آن را برای شما توصیه کرد، در سریع ترین زمان ممکن اقدام نمایید و این موضوع را نادیده نگیرید. پزشک متخصص بعد از انجام آنژیوگرافی با توجه به شدت انسداد شریانها، ممکن است به جای بهره گرفتن از جراحیهای پرخطر، از آنژیوپلاستی کمک بگیرد.
پزشک در روش آنژیوپلاستی، یک کاتتر را به انسداد شریانی وارد میکند و آن را با کمک اشعه ایکس هدایت مینماید. بعد از آن بالونی حاوی آب که قابل باد شدن است را در ناحیه مسدود شده قرار میدهد. فشار آب این بالون از سطح فشارخون بسیار بالاتر است و همین امر موجب میشود شریانهای مسدود شده، باز شوند و خون دوباره درون آنها جریان پیدا کند.
در صورتی که آنژیوپلاستی بالون موفقیت آمیز نباشد و با کمک آن شریان تنگ شده باز نشود، جراح ممکن است از لوله فلزی یا استنت استفاده کند تا بتواند با کمک آن دیواره شریان را بازتر کند. این روش درمانی مانند آنژیوگرافی از ایمنی بسیار بالایی برخوردار است و عوارض جانبی بسیار کمی هم دارد.
ناگفته نماند یکی دیگر از تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی که اهمیت زیادی دارد، احتمال ایجاد خطر آسیب دیدگی رگ خونی در روش آنژیوپلاستی است. در صورت به وجود آمدن این عارضه نیز ممکن است جراحی اضطراری انجام شود.
نحوه انجام آنژیوگرافی قلب
انجام آنژیوگرافی در کل به ۳۰ دقیقه زمان احتیاج دارد و در این مدت، پزشک و تیم درمانی به بررسی وضعیت قلب بیمار میپردازند. پس از مراجعه بیمار به بیمارستان، پرستار وی را به اتاق مربوطه راهنمایی میکند. در اولین مرحله بیمار باید زیر یک دوربین اشعه ایکس دراز بکشد تا پزشک، محل ورود کاتتر در کشاله ران یا بازو را به خوبی ضدعفونی کند.
برای جلوگیری از ایجاد درد در حین آزمایش نیز ناحیه مورد نظر را با استفاده از بیحسی موضعی، بیحس میکنند. پیش از بهره گرفتن از این روش بهتر است حتما با فرق بین آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی به خوبی آشنا شوید تا بعدا دچار مشکل نشوید. برای انجام آنژیوگرافی ابتدا یک لوله باریک را به داخل شریان وارد میکنند و سپس کاتتر را به داخل لوله باریک یا همان غلاف هدایت مینمایند.
این کاتتر به سمت شریان هدایت خواهد شد تا به بخشی از آئورت برسد. بعد از هدایت شدن کاتتر به طرف شریان، رنگ کنتراست را به داخل آن تزریق میکنند تا تصاویر اشعه ایکس بهتر مشخص شوند و نواحی که دچار تنگی شدهاند، به خوبی قابل مشاهده باشند.
در حین گرفتن تصاویر، بیمار باید بدون حرکت و صاف دراز کشیده باشد تا در حین تصویربرداری از قلب یا شریانهای کرونری، تصویری شفاف و واضح گرفته شود. در این زمان نیز شخص باید برای مدت مشخصی نفس خود را حبس کند.
بیشتر بخوانید:
- انواع درد قلب ؛ کدام درد قلب خطرناک است؟
- عوارض ماریجوانا برای قلب ؛ آیا مصرف ماریجوانا خطر حمله قلبی را افزایش میدهد؟
نحوه انجام آنژیوپلاستی قلب
اگر میخواهید اطلاعات بیشتری درباره آنژیوپلاستی به دست آورید، بهتر است قبل از هرچیزی به خوبی با تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی آشنا شوید. اگر تصاویر به دست آمده از آنژیوپلاستی نشان دهنده انسداد یا تنگی شریانها باشند، فرد باید سریع درمان شود. در چنین شرایطی ممکن است متخصص قلب تشخیص دهد که فرآیند درمان با کمک آنژیوپلاستی انجام شود.
آنژیوپلاستی شباهت زیادی به آنژیوگرافی دارد اما در آن، استنت یا یک بالون را به شریانها وارد میکنند. استنت و بالون در قسمت تنگ شده شریان جای میگیرند و سپس بالون متورم میشود. بالون با فشاری که ایجاد میکند، موجب میشود پلاکها به طرف دیواره شریانها هدایت شوند.
بعد از انجام این عمل، بالون به صورت مجدد کوچک میشود و آن را از شریانها خارج میکنند. استنت برای باز کردن شریانها در جای خود باقی میماند و کمک میکند جریان خون به قلب بهبود یابد.
مزایای آنژیوگرافی قلب
افرادی که نمیدانند آنژیوگرافی چه تفاوتی با آنژیوپلاستی دارد ، لازم است حتما با مزایا و ویژگیهایشان به خوبی آشنا شوند و سپس آنها را به خوبی با هم مقایسه کنند. آنژیوگرافی از مزایای زیادی برخوردار است و افرادی که از آن بهره بگیرند، با توجه به تصاویری که از شریانها به دست میآید، متوجه انسداد یا تنگی موجود در شریان میشوند.
تصاویر اشعه ایکس در واقع محل انسداد شریانها و وسعت آنها را به بهترین شکل ممکن نشان میدهد. پس از مشخص شدن بیماری یا مشکل قلبی با استفاده از آنژیوگرافی، با کمک پزشک میتوانید جلوی جریان یافتن سخت خون به عضلات قلب را بگیرید و اجازه ندهید لخته خون یا سکته قلبی ایجاد شود.
پس از آن نیز اگر پزشک تشخیص دهد، بیمار باید از آنژیوپلاستی استفاده کند. این آزمایش یا تصویربرداری تقریباً در تمام بیمارستانها و توسط اغلب پزشکان متخصص انجام میشود و خیلی هزینهبر یا زمانبر نیست.
مزایای آنژیوپلاستی قلب
در آنژیوپلاستی، شریانهای کرونری مسدود شده را خیلی سریع با استفاده از یک بالن درمان میکنند و از این طریق جریان خون به قلب افزایش مییابد. به همین علت نیز شخص بیمار میتواند زندگی باکیفیت بهتری داشته باشد و کمتر از ناراحتی یا درد قلب رنج ببرد.
آنژیوپلاستی در مقایسه با روشهای دیگر همچون جراحیهای سخت، بسیار کم تهاجمیتر است و هزینه کمتری هم دارد. این عمل نیازی به بیهوشی ندارد و بیمار در حالت هوشیاری با استفاده از بیحسی موضعی، مورد معالجه قرار میگیرد.
از این رو نیز دوره نقاهت کوتاهی دارد و نیازی به بستری شدن فرد برای مدت طولانی در بیمارستان نیست. علاوهبر این موارد، پزشک در آنژیوپلاستی هیچ برش یا بخیهای بر روی قلب ایجاد نمیکند و تنها با استفاده از یک سوراخ کوچک در سطح پوست، درمان را انجام میدهد.
اقدامات پیش از آنژیوپلاستی و آنژیوگرافی
بعد از این که اطلاعات کافی درباره تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی به دست آوردید، به اقدامات لازمی که باید قبل از آنها انجام دهید نیز توجه کافی داشته باشید. افرادی که قرار است آنژیوگرافی را انجام دهند، نیاز است آزمایشات قلبی و تست فشار خون را انجام دهند و اگر سابقه پزشکی خاصی دارند، حتما آن را با پزشک متخصص خود در میان بگذارند تا پزشک بتواند برای درمان تصمیم بهتری بگیرد.
معمولا افرادی که مشکل خاصی ندارند، بعد از انجام این آزمایشات میتوانند به منزل برگردند؛ اما اگر پزشک تشخیص به بستری دهد، حتما باید در بیمارستان بمانند تا تحت درمان و مراقبت قرار بگیرند. اگر از داروهای رقیق کننده خون استفاده میکنید، در رابطه با ادامه دادن یا قطع مصرف بهتر است با پزشک خود صحبت کنید.
چند ساعت قبل از انجام آنژیوگرافی، از نوشیدن و خوردن بپرهیزید؛ زیرا در این زمان فرد بیمار باید ناشتا باشد. اگه سوالی هم درباره فرق بین آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی ذهنتان را به خود مشغول کرد، حتما آن را از پزشک متخصص یا پرستاران بپرسید.
معمولاً از بیماران میخواهند که قبل از درمان لباس مخصوص بیمارستان را بپوشند و همچنین موهای ناحیهای که قرار است کاتتر به آن وارد شود را به خوبی بتراشند. در صورتی که به داروهای خاصی حساسیت دارید، این مسئله را با پزشک خود در میان بگذارید.
مراقبت های بعد از آنژیوپلاستی و آنژیوگرافی
بعد از انجام آنژیوپلاستی و یا آنژیوگرافی، حتماً غلاف موجود در کشاله ران و یا بازو را بیرون بکشید و برای جلوگیری از خونریزی، حدود ۲۰ دقیقه بر روی ناحیه مورد نظر فشار وارد کنید. معمولاً برای بستن شریان دست، از یک باند فشاری کمک میگیرند. باند فشاری مانند دستبند متورم شونده است و میتواند باد شود تا به شکل محکمتری بر روی بازو قرار بگیرد و مانع خونریزی شوند.
افرادی که از آنژیوگرافی استفاده میکنند، اغلب در روز اول هم میتوانند به حمام بروند اما باید مواظب باشند که زخم در حجم وسیعی از آب قرار نگیرد و برای مدت طولانی نیز مرطوب نماند. به همین علت توصیه میشود خیلی از وان حمام بهره نگیرید یا این که به استخر نروید.
همان طور که در ابتدای مقاله تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی به آن اشاره کردیم، بعد از بهره گرفتن از این تست و روش درمانی لازم است به توصیههای پزشک خود توجه کافی داشته باشید و داروهایی که برایتان تجویز کرده را به موقع مصرف کنید تا سریعتر بهبود یابید.
برای جلوگیری از برخی مشکلات احتمالی نیز توصیه میشود بعد از ترخیص تنها نباشید و به همراه شخص دیگری به منزل بروید. پیش از ترخیص از بیمارستان، پرستار نحوه بررسی خونریزی در ناحیه مورد نظر و اقدامات لازم در صورت خونریزی را به شما آموزش خواهد داد. به همین علت سعی کنید در این زمان دقت کافی داشته باشید و آموزشهای لازم را به خوبی فرا گیرید.
اگر کاتتر به ناحیه کشاله ران وارد شده باشد، فرد باید تا ۱ هفته از انجام فعالیتهای سنگین بپرهیزد و به خوبی استراحت کند. افرادی هم که از ناحیه مچ دست آزمایش را انجام میدهند، بهتر است حدود ۴۸ ساعت فعالیتهای شدید را انجام ندهند. دقت داشته باشید پس از آنژیوگرافی باید فشارخون، نبض دست و نبض پا کنترل شود.
خطرات آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی
پس از این که متوجه شدید آنژیوگرافی چه تفاوتی با آنژیوپلاستی دارد ، مراقبتهای قبل یا بعد از آنها چیست و هر کدام چه مزایایی دارند، نوبت به آشنایی با عوارض و خطراتشان میرسد. یکی از خطرات و عوارض بعد از انجام آنژیوگرافی، ترشح و خونریزی محل ورود کاتتر است.
بعد از پایان کار، پرستار یک باند را بر روی محل مورد نظر قرار میدهد تا خونریزی متوقف شود. اما اگر بعد از چند ساعت همچنان خونریزی ادامه داشت، سریعا با اورژانس و پزشک تماس بگیرید زیرا این مسئله میتواند بسیار جدی و مهم باشد. از دیگر عوارض آنژیوگرافی، میتوان کبودی در ناحیه ورود کاتتر را نام برد. این اتفاق موقتی است و برای اکثر مراجعه کنندگان یا بیماران به وجود میآید.
پیش از انجام آنژیوگرافی حتما در مورد آلرژیهایی که دارید با پزشک مشورت نمایید تا بعدا دچار حساسیت نشوید. توجه داشته باشید افرادی که سنشان بالا است، افرادی که دچار بیش از یک شریان کرونری مسدود هستند، افرادی که به ماده حاجب حساسیت دارند و افراد دیابتی، بیشتر در معرض عوارض آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی قرار میگیرند. بنابراین اگر میخواهید دچار این عوارض یا خطرات نشوید، به توصیههایی که پزشک قبل و بعد از درمان به شما میکند، توجه کافی داشته باشید و اقدامات لازم را نیز به بهترین شکل ممکن انجام دهید تا دوره بهبود سریعی داشته باشید.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم شما را با تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی آشنا کنیم. علاوهبراین، مزایا و عوارض هر کدام را بررسی کردیم و گفتیم که روشهای مراقبتی بعد از آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی چیست. ناگفته نماند اغلب افرادی که از آنژیوگرافی یا آنژیوپلاستی بهره میگیرند، ظرف ۱ الی ۲ روز بعد از بازگشت به منزل میتوانند فعالیتها و کارهای عادی خود را انجام دهند. البته بهتر است پس از مرخص شدن، حتما تحت نظر پزشک قرار بگیرید و شرایط یا حالتهایی که دارید را با وی در میان بگذارید.
آرامش قلب شما با کلینیک دکتر قلب
بدون دیدگاه