شبکه های اجتماعی

تاثیر استرس بر قلب

یکی از پرخطرترین عواملی که می‌تواند بر روی سلامت قلب تاثیر منفی به‌ جای بگذارد، استرس است. استرس زیاد برای سلامت قلب بسیار مضر است و افرادی که نتوانند به‌ خوبی آن را کنترل کنند، به بیماری‌های قلبی، درد در قفسه‌ سینه، فشارخون بالا، ضربان قلب نامنظم و خیلی مشکلات دیگر دچار خواهند شد. بنابراین بهتر است حتما با تاثیر استرس بر سلامت قلب آشنایی کافی داشته باشید تا بتوانید به شکل موثرتری با آن مقابله کنید.

در واقع کسانی که بدانند استرس چه تأثیراتی بر روی سلامت قلب به‌ جای می‌گذارد، می‌توانند بهتر جلوی آن را بگیرند و کمک کنند سلامت‌شان به خطر نیفتد. توجه داشته باشید هر چقدر که میزان استرس بیشتر باشد، مشکلات اساسی‌تری برای قلب به وجود می‌آید و احتمال حملات قلبی نیز به شکل ویژه‌‌تری افزایش می‌یابد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه توصیه می‌کنیم تا انتهای مقاله همراه ما بمانید زیرا قصد داریم در ادامه به شکل جامع‌تری به بررسی تأثیرات استرس بر روی سلامت قلب بپردازیم.

مهم ترین تاثیر استرس بر سلامت قلب

بهتر است بدانید استرس با لخته شدن خون ارتباط مستقیمی دارد و کسانی که نتوانند آن را مدیریت کنند، نسبت‌ به بقیه افراد بیشتر در معرض خطر سکته قلبی هستند. با نادیده گرفتن تاثیر استرس بر سلامت قلب ، تنش‌های فیزیکی و عاطفی تأثیرات بسیار بدی را بر روی قلب ایجاد می‌نمایند. به همین علت شما باید هر گونه اقدام مفیدی که برای از بین بردن استرس وجود دارد را رعایت کنید.

دریافت نوبت آنلاین

هر فرد ممکن است به روش‌های مختلفی استرس را احساس کند و به آن واکنش نشان دهد. نوع واکنش افراد به استرس، بستگی به میزان آن دارد و هر چه قدر که استرس شدیدتر باشد، واکنش جدی‌تری بروز داده خواهد شد. زمانی‌ که استرس بیش‌ از حد شدید باشد علاوه‌بر مشکلات قلبی، فشار خون نیز افزایش می‌یابد و مشکلاتی همچون سندرم روده تحریک پذیر و آسم به وجود می‌آید.

از جمله مهم ترین عوارض ناشی از استرس بر قلب که نباید آن را نادیده گرفت، تپش قلب شدید است. تپش قلب هنگام استرس، اغلب با تند نفس زدن و تعریق همراه است. اگر قلب برای مدت طولانی در معرض استرس قرار بگیرد، اثرات مخربی برای سلامت ایجاد خواهد شد و تقاضای اکسیژن در بدن نیز افزایش خواهد یافت.

در چنین شرایطی قلب جهت تولید جریان خون مورد نیاز برای بدن، به‌ سختی کار می‌کند و مشکلاتی همچون نارسایی قلب ایجاد می‌شود. برخی مواقع هم استرس اثرات منفی بر روی دیواره قلب به جای می‌گذارد و همچنین موجب سکته مغزی خواهد شد.

رایج ترین علائم ضربان غیر عادی قلب ناشی از استرس

اگر در طول روز استرس زیادی را متحمل می‌شوید و علائم زیر را نیز دارا هستید، حتما برای کنترل ضربان قلب خود به متخصص قلب مراجعه کنید.

سرگیجه

یکی از مهم‌ ترین علائم ضربان غیرعادی قلب بر اثر استرس، سرگیجه است. سرگیجه در چنین شرایطی همراه با احساس درد در قفسه‌ سینه بوده و افرادی که دچار این علائم می‌شوند، باید خیلی سریع به پزشک متخصص قلب مراجعه کنند تا مورد معاینات لازم قرار بگیرند. در غیر این صورت ممکن است عوارض و تاثیر استرس بر سلامت قلب روز به روز بیشتر شود.

بیهوشی

احساس استرس در برخی مواقع موجب بیهوشی فرد می‌شود و با رخ دادن این اتفاق ممکن است خطر ایجاد مشکلات قلبی افزایش یابد. بنابراین اگر زمانی ریتم قلب‌تان نامنظم بود و علائمی همچون بیهوشی را داشتید، بهتر است نسبت‌ به این مسئله بی‌تفاوت نباشید و هر چه سریع‌تر مورد معالجه قرار بگیرید.

تنفس شدید

در برخی اوقات فردی که دچار استرس شده‌، بیش‌ از حد نفس می‌کشد و همچنین در نوک انگشتان دست یا اطراف دهان خود احساس بی‌حسی می‌کند. تنفس شدید برخی مواقع موجب پایین آمدن فشارخون، افزایش ضربان قلب، بیهوشی و سرگیجه می‌شود. اغلب این موارد به دلیل نامنظم بودن ضربان قلب رخ می‌دهد.

بیشتر بخوانید:

ضعف قلبی

تا حد امکان سعی کنید رابطه استرس و بیماری های قلبی را نادیده نگیرید زیرا بی‌توجهی به این مسئله موجب می‌شود سلامت‌تان به خطر بی‌افتد. دقت داشته باشید اگر استرس خیلی زیاد نباشد، قلب به شکل نرمال فعالیت خود را ادامه می‌دهد اما در صورتی‌ که ضربان قلب هنگام استرس افزایش یابد، ممکن است فعالیت آن به صورت طبیعی ادامه نیابد و از این‌ رو ضعف قلبی موجب ایجاد یک‌سری اختلالات شود‌.

این مورد از علائم ضربان غیر عادی قلب در اکثر مواقع به همراه تنگی نفس است و می‌تواند باعث به وجود آمدن مشکلات جدی‌تری شود. به‌ همین‌ علت توصیه می‌کنیم هر زمانی‌ که احساس کردید ضربان قلب‌تان در اثر استرس به‌ صورت طبیعی نمی‌زند، حتماً با استفاده از روش‌های تست قلب، وضعیت سلامت قلب خود را بررسی کنید.

بهترین راه‌ها برای مدیریت استرس و کمک به سلامت قلب

ورزش

از آن جایی که تاثیر استرس بر قلب بسیار مهم است، شما باید با بهره گیری از روش‌های مختلف به فکر مدیریت و مقابله با آن باشید. بنابراین لازم است بدانید هر چقدر از نظر جسمانی فعالیت بیشتری داشته باشید، بدن‌تان اندروفین بیشتری آزاد می‌کند که موجب تقویت خلق و خوی‌تان خواهد شد.

ورزش کردن برای سلامت بدن بسیار مفید است و کمک می‌کند استرس به شکل مؤثری از بین برود. افرادی که به‌ صورت مرتب ورزش می‌کنند، فشارخون خود را کاهش می‌دهند و عضلات قلب را نیز به‌ خوبی تقویت می‌کنند.

به‌ همین‌ علت در مقایسه با افراد بی‌تحرک، بدن سالم‌تری دارند و کمتر در معرض بیماری‌های قلبی قرار خواهند گرفت. سعی کنید حتما یک برنامه‌ ریزی عالی برای ورزش کردن در نظر بگیرید زیرا ورزش موجب ایجاد حس و حالی تازه و خوب در بدن می‌شود و استرس را تا حدود زیادی کاهش می‌دهند.

ورزشی که انتخاب می‌کنید، بهتر است خیلی سنگین نباشد تا به قلب فشار زیادی وارد نشود. از جمله بهترین ورزش‌هایی که برای سلامت قلب بسیار مفید هستند می‌توان پیاده‌روی، دویدن آرام، دوچرخه سواری، انجام حرکات کششی، شنا کردن، یوگا، حرکات نرمشی، طناب‌زنی و بدنسازی را نام برد.

مصرف منیزیم

افرادی که با تاثیر استرس بر سلامت قلب آشنا باشند، به دنبال راهکارهایی مناسب هستند تا با بهره‌گیری از آن‌ها جلوی ایجاد استرس را بگیرند. شما نیز اگر جزو چنین افرادی هستید، بهتر است مصرف منیزیم را در برنامه غذایی خود افزایش دهید زیرا کمبود منیزیم در بدن موجب بروز تپش قلب خواهد شد.

منیزیم کمک می‌کند گردش خون در بدن بسیار آسان‌تر شود و عملکرد سیستم عصبی و قلب نیز به شکل فوق‌ العاده‌ای بهبود یابد. از جمله خوراکی‌هایی که حاوی منیزیم زیادی هستند نیز می‌توان برگ چغندر، تخمه کدو، اسفناج، آجیل‌ها، کنجد، کره‌ بادام‌ زمینی، بلغور جو دوسر، موز، ماست کم‌ چرب، آووکادو، شکلات تلخ و ماهی آب سرد را نام برد.

نوشیدن آب سرد

برای کاهش عوارض ناشی از استرس بر قلب بهتر است میزان مصرف مایعات را افزایش دهید و در طول روز بدن خود را هیدراته نگه دارید. توجه داشته باشید اگر بدن به میزان کافی مایعات دریافت نکند، قلب بیشتر در معرض ابتلا به ضربان‌های نامنظم قرار خواهد گرفت.

به همین خاطر نوشیدن یک لیوان آب سرد هنگام تپش قلب، می‌تواند به کاهش میزان استرس و بازگشت ریتم طبیعی قلب زیادی کمک کند. ناگفته نماند که پاشیدن آب سرد بر روی صورت در رفع تپش قلب نیز بسیار مؤثر است و اگر میل به نوشیدن آب نداشتید، می‌توانید این کار را انجام دهید.

نفس عمیق

یکی دیگر از روش‌هایی که می‌توانید برای کاهش عوارض یا تاثیر استرس بر سلامت قلب از آن کمک بگیرید، نفس عمیق است. نفس عمیق از جمله بهترین روش‌های درمانی‌ است که می‌تواند استرس را کاهش دهد و به طبیعی شدن ریتم قلب شایانی کمک کند. ۵نفس عمیق در واقع اکسیژن روند به مغز را افزایش می‌دهد و کمک می‌کند آرامش بدن بیشتر شود.

برای انجام این روش کافی است به‌ صورت ریلکس روی یک صندلی بنشینید و پاهای خود را بر روی یکدیگر قرار دهید. سپس از بینی خود نفسی عمیق بکشید و به‌ آرامی از راه دهان، آن را بیرون دهید. این تمرین بهتر است هر روز تکرار شود تا از بروز تپش قلب جلوگیری شود. همچنین توصیه می‌شود به‌ صورت متداول مدیتیشن یا یوگا را هم انجام دهید تا سلامت قلب‌تان افزایش یابد.

تقویت روحیه

باتوجه به آزمایشات و تحقیقات انجام‌ شده می‌توان گفت افرادی که روحیه شادتری دارند، کمتر در معرض بیماری‌های قلبی هستند. از این رو توصیه می‌شود تحت هیچ شرایطی رابطه استرس و بیماری های قلبی را نادیده نگیرید. در واقع اگر می‌خواهید زندگی سالم‌تری داشته باشید، باید حتماً روحیه خود را تقویت کنید و فعالیت‌هایی که به آن‌ها علاقه‌مند هستید را جایگزین چیزهای استرس‌زا کنید.

افرادی که نگرش شاداب‌تری دارند و مثبت اندیش هستند، سطح هورمون‌های استرس را راحت‌تر کاهش می‌دهند و در بدن‌شان  کلسترول خوب به میزان بیشتری تولید می‌شود. تا حد امکان سعی کنید گوشه گیر نباشید و اوقات فراغت خود را با اطرافیان‌تان به بهترین شکل بگذرانید.

سرفه کردن

اگر به علت استرس دچار تپش قلب شدید، سرفه کردن به مدت چند دقیقه می‌تواند به شما کمک کند تا ریتم قلب‌تان به حالت عادی برگردد. هنگام سرفه کردن، به درون قفسه‌ سینه فشار زیادی وارد می‌شود و به‌ همین دلیل تپش قلب مقداری کاهش خواهد یافت. البته بهتر است بدانید این روش پیشگیرانه نیست و فقط باید هنگام بروز تپش قلب، از آن کمک بگیرید.

رژیم غذایی سالم

تاثیر استرس بر سلامت قلب نیز مانند فشارخون بالا، با پیروی از یک رژیم غذایی سالم، می‌تواند به خوبی کنترل شود. به‌ همین‌ علت سعی کنید به‌ جای مصرف غذاهای چرب، شور مواد حاوی کافئین همچون قهوه، از سبزیجات تازه، میوه‌ها و غلات در وعده غذایی خود بیشتر استفاده نمایید. شما می‌توانید از ماده‌های خوراکی بسیار مغذی برای درمان تپش قلب هنگام استرس بهره بگیرید.

از جمله مفیدترین و مغذی‌ ترین ماده‌ها که حاوی ترکیباتی همچون پتاسیم و منیزیم است، می‌توان دارچین را نام برد. مصرف دارچین به پیشگیری از تجمع لیپوپروتئین، بهبود جریان خون رونده به قلب و کاهش فشارخون بالا کمک زیادی می‌کند.

از این رو اگر می‌خواهید شاهد عوارض ناشی از استرس بر قلب نباشید، روزی یک قاشق چای‌ خوری پودر دارچین را به‌ همراه آب گرم یا عسل بخورید تا از بروز تپش قلب و دیگر بیماری‌های قلبی پیشگیری نمایید.

ترک سیگار و مواد الکلی

اگر سیگار می‌کشید و یا این‌ که مواد الکلی مصرف می‌کنید، برای حفظ سلامت قلب بهتر است از آن‌ها دوری کنید و حتی در مکان‌هایی که دود سیگار نیز وجود دارد، قرار نگیرید زیرا سیگار حاوی مواد شیمیایی بسیار مضری است که اثرات مخربی را بر روی قلب به‌ جای می‌گذارد.

توصیه می‌شود هنگام استرس به‌ جای مصرف نوشیدنی‌های الکلی، از آبمیوه‌های طبیعی بهره بگیرید تا مشکلی سلامت قلب‌تان را تهدید نکند. توجه داشته باشید افرادی که خیلی سراغ نوشیدنی‌های الکلی و دخانیات می‌روند، نسبت‌ به سایر افراد بیشتر در معرض حملات قلبی هستند.

عدم مصرف خودسرانه دارو

فراموش نکنید که تاثیر استرس بر قلب ممکن است بسیار جبران‌ ناپذیر باشد زیرا قلب یکی از مهم‌ ترین و اصلی‌ ترین اعضای بدن است که اگر دچار آسیب شود، تمام جنبه‌های زندگی‌ و سلامت‌تان هم تحت تأثیر قرار می‌گیرد. به‌ همین خاطر بهتر است در حین تپش قلب یا دیگر علائم وجود بیماری‌های قلبی، به‌ صورت خودسرانه اقدام به مصرف دارو نکنید و توصیه‌های پزشک متخصص را در نظر بگیرید.

شما می‌توانید به‌ جای مصرف داروهای آرامبخش‌، برای کنترل استرس خود از روش‌های دیگری همچون کتاب خواندن، پیروی از سبک زندگی سالم، حفظ وزن متعادل و تفریح رفتن کمک بگیرید و خود را سرگرم کنید.

مشورت با دیگران

مشورت کردن با دوستان، خانواده، روانشناسان، مشاوران و همکاران نیز می‌تواند به شما کمک کند که میزان استرس خود را کاهش دهید. به‌ همین‌ علت بهتر است هنگامی‌ که دچار استرس می‌شوید، تنهایی دست به اقدامات نامناسبی نزنید و حتما با اطرافیان خود مشورت کنید تا آن‌ها بهتر راهنمایی‌تان کنند و روش‌های مناسبی برای غلبه کردن بر این مشکل را به شما پیشنهاد کنند.

سخن پایانی

استرس به عنوان یک عامل تهدید کننده سلامت اگر خیلی شدید باشد، می‌تواند موجب بروز بیماری‌های خطرناکی همچون فشارخون بالا، بیماری‌های قلبی و کلسترول بالا شود. به‌ همین‌ علت نسبت به تاثیر استرس بر سلامت قلب بی‌تفاوت نباشید و با کمک راهکارهای مناسبی که در این مقاله ذکر شد، اقدامات لازم برای پیشگیری از آن را انجام دهید.

همچنین توصیه می‌شود هنگام استرس اگر متوجه علائم مشکوکی در کنار تپش قلب شدید، سریعاً به پزشک متخصص مراجعه کنید تا با کمک روش‌های مختلف همچون نوار قلب، اکوکاردیوگرافی، تست استرس و دیگر روش‌های موجود، وضعیت قلب‌تان به شکل دقیق‌تری بررسی شود.

 

آرامش قلب شما با کلینیک دکتر قلب

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانه تماسدریافت نوبتوبلاگ