در این مقاله قصد داریم به شما بگوییم که ابلیشن قلب چیست و چه ویژگیهایی دارد. از این رو اگر علاقهمند هستید اطلاعات جامعی در این زمینه به دست آورید، پیشنهاد میکنیم تا انتهای مقاله همراه ما بمانید.
ابلیشن قلب در واقع یک روش مؤثر است که به درمان مشکلات آریتمی قلب کمک میکند. این روش بافت قلبی را که موجب ایجاد آریتمی شده، از بین میبرد و اجازه نمیدهد سیگنالهای الکتریکی به سایر قسمتهای قلب برسند. ابلیشن قلب دارای انواع مختلفی است که هر کدام از آنها نیز برای درمان آریتمیهای گوناگون به کار برده میشوند.
ابلیشن قلب چیست و برای درمان چه بیماریهایی کاربرد دارد؟
ابلیشن قلب، نوعی عمل فرسایشی است که انرژی گرمایی یا سرمایی را برای ایجاد برخی زخمهای جزئی و یا ضربههای سطحی به قلب میفرستد. این عمل به کنترل عوارض و علائم ناشی از آریتمی قلبی کمک زیادی میکند و بیمارانی که به این روش درمان میشوند، میتواند ضربان قلب خود را خیلی راحت به حالت نرمال بازگردانند. حال که تا حدودی متوجه شدید ابلیشن قلب چیست ، بهتر است بدانید که از آن برای چه مشکلات دیگری میتوان استفاده کرد.
توجه داشته باشید مهمترین و اصلیترین هدف از انجام عمل ابلیشن قلب، بازگرداندن ریتم عادی به ضربان قلب است. برای درمان تاکی کاردی فوق بطنی میتوانید از این روش جراحی بهره بگیرید. تاکی کاردی فوق بطنی یک وضعیت است که ضربان قلب در آن به طور خیلی ناگهانی شدید میشود.
از ابلیشن قلب برای درمان لرزش دهلیزی نیز میتوان بهره گرفت. این مشکل هنگامی رخ میدهد که حفرههای فوقانی قلب به علت نقص سیگنالی الکتریکی در قلب، بسیار سریع میتپند. لرزش دهلیزی اغلب ناشی از سایر مشکلات قلبی مانند بیماریهای مربوط به عروق کرونر و همچنین فشارخون بالا است.
نحوه عمل ابلیشن قلب برای هر کدام از این مشکلات قلبی متفاوت است و پزشک متخصص قلب و عروق باید نوع عمل را مشخص کند. از این روش درمانی میتوان برای افرادی که آریتمیهایشان میتواند منجر به عوارض تهدید کننده زندگی مانند سکته قلبی شود نیز استفاده کرد.
یک وضعیت دیگر که ممکن است به انجام عمل ابلیشن قلب نیاز داشته باشد، A-fib (فیبریلاسیون دهلیزی) است. در این وضعیت ضربان نامناسب قلب میتواند خطر ایجاد نارسایی قلبی و سکته مغزی را افزایش دهد و همچنین منجر به بزرگ شدن قلب شود. معمولاً افرادی که به این عارضه مبتلا میشوند، با استفاده از داروهای مختلف نمیتوانند نتیجه مناسبی به دست آورند و از این جهت نیز جراحی ابلیشن قلب به آنها توصیه میشود.
انواع مختلف ابلیشن قلب
ابلیشن کاتتر
یکی از انواع روشهای ابلیشن قلب، ابلیشن کاتتر است که برای انجام آن متخصص قلب یکسری لولههای بلند و باریک به نام کاتتر را وارد عروق خونی میکند تا سلولهای مخربی که در قلب وجود دارند، از بین بروند. دکتر قلب در روش ابلیشن کاتتر از تکنیکهای مختلفی همچون فرزینگ و فرکانس رادیوئی استفاده میکند.
جراحی ابلیشن
در پاسخ به این سوال که ابلیشن قلب چیست باید به معرفی جراحی ابلیشن بپردازیم. این روش به عنوان Cox-maze یا جراحی پیچ و خم نیز شناخته میشود. هدف از انجام جراحی ابلیشن، از بین بردن فیبریلاسیون دهلیزی است. این روش نوعی جراحی قلب باز است که اغلب در مواردی انجام میشود که فرد با مشکلات قلبی اضافی همچون تعویض دریچه یا بای پس قلب روبرو میشود.
در جراحی ابلیشن برشهای کوچکی در حفرههای فوقانی قلب ایجاد میشود و چند بافت اسکار به وجود میآید که سیگنالهای الکتریکی ایجاد کننده فیبریلاسیون دهلیزی را مسدود میکنند. دقت داشته باشید این برشها اغلب برای کاهش عوارض بعد ابلیشن قلب استفاده میشوند.
جراحی ابلیشن ترکیبی-کاتتر
ترکیبی-کاتتر یکی دیگر از انواع مختلف ابلیشن قلب است که مشکلات داخل قلب و لایه بیرونی قلب را درمان میکند. این روش ترکیبی بسیار مؤثر بوده و در اکثر مواقع نیز اثرات مطلوبی را به دنبال دارد. البته ناگفته نماند که تجربه و مهارت متخصص قلب هم تأثیر زیادی بر روی نتیجه نهایی عمل دارد.
مراحل انجام عمل ابلیشن قلب
پیش از این که عمل ابلیشن قلب صورت بگیرد، متخصص قلب و عروق چند آزمایش مختلف را برای بیمار تجویز میکند تا نتایج آنها را مورد بررسی قرار دهد و با توجه به وضعیت قلب، روش درمانی مناسبی را انتخاب کند.
بعد از بررسی نتایج آزمایشات اگر ابلیشن قلب گزینه ایدهآلی برای درمان مشکلات قلبی باشد، دکتر قلب از بیمار درخواست میکند که شب قبل از عمل چیزی نخورد یا چیزی ننوشد. مصرف داروها نیز باید حتما زیر نظر پزشک باشد تا مشکل جدی به وجود نیاید. نحوه عمل ابلیشن قلب خیلی پیچیده نیست اما باید حتما در بیمارستان و توسط یک جراح قلب باتجربه انجام شود تا سلامت فرد بیمار به خطر نیفتد.
متخصص قلب برای انجام این عمل ابتدا IV را در دست یا ساعد بیمار قرار میدهد و سپس برای تسکین، دارویی آرامبخش به او میدهد. در برخی موارد نیز ممکن است پزشک تشخیص دهد که ابلیشن قلب بدون بیهوشی انجام شود. در این هنگام بیمار حین انجام عمل، هوشیاری کافی دارد اما ناراحتی یا درد زیادی را احساس نمیکند.
دکتر قلب برای شروع ابلیشن قلب اول از هر چیزی چند کاتتر را از راه رگ خونی یا شریان وارد قلب میکند. وارد کردن کاتتر به قلب از طریق گردن یا کشاله ران امکان پذیر است و این امر باید توسط پزشک تشخیص داده شود. هنگام انجام عمل، پزشک باید بتواند رگها را به خوبی ببیند. به همین دلیل باید با استفاده از کاتتر، کنتراست را به رگهای خونی تزریق نماید.
نحوه عمل ابلیشن قلب به گونهای است که بعد از بررسی رگها در تصاویر اشعه ایکس، حسگرهایی که نوک کاتترها وجود دارند، در قلب سیگنالهای الکتریکی ایجاد میکنند و به راحتی برق قلب را ثبت مینمایند. اطلاعات به دست آمده توسط متخصص قلب و عروق بررسی میشود و سپس ناحیهای از قلب که موجب بروز آریتمی شده مشخص خواهد شد.
پس از آن با بررسی دادههای موجود، پزشک محل انجام ابلیشن را انتخاب میکند و با استفاده از روشهای رایج، زخمهای کوچکی را در قلب ایجاد میکند تا ریتم غیرطبیعی قلب مهار شود و وضعیت آن بهبود یابد.
آمادگیهای لازم برای انجام جراحی ابلیشن قلب
بعد از این که دانستید ابلیشن قلب چیست ، بهتر است با آمادگیهای لازم برای انجام آن نیز آشنا شوید. بیمارانی که قصد انجام این عمل را دارند، باید حدود یک هفته قبل از عمل به بیمارستان مراجعه کنند و آزمایشاتی که دکتر متخصص قلب و عروق برای آنها تجویز کرده را انجام دهند. از جمله این آزمایشات میتوان آزمایش خون، اشعه ایکس، آزمایش ادرار و الکتروکاردیوگرام را نام برد.
اگر سیگار میکشید، بهتر است از ۲ هفته قبل، مصرف آن را ترک کنید. در روز جراحی به هیچ عنوان از محصولات معطر نظیر ادکلن یا لوسیون بدن استفاده نکنید. در صورت مصرف داروهای خاص بهتر است حتما با پزشک خود درباره آنها مشورت کنید. همچنین در مورد دستورالعملها و نکات مراقبتی بعد از جراحی نیز حتما سوالات خود را از دکتر قلب بپرسید.
سعی کنید استرس نداشته باشید و از انجام فعالیتهایی که موجب افزایش ضربان قلب میشود هم خودداری نمایید. همچنین بهتر است حداقل با خود یک همراه داشته باشید و تنهایی به بیمارستان نروید.
مراقبت های بعد از ابلیشن قلب
عمل ابلیشن معمولا حدود ۳ الی ۶ ساعت به طول میانجامد و مدت زمان آن در هر بیمار با توجه به شرایط و نوع آریتمی متفاوت خواهد بود. پس از اتمام عمل، بیمار باید چند ساعت در بخش مراقبتهای ویژه تحت کنترل پزشکان قرار بگیرد و در صورتی که شرایط آن نرمال بود، میتواند با توجه به تشخیص پزشک مرخص شود.
مراقبت های بعد از ابلیشن قلب اهمیت زیادی دارند و بیمارانی که به طور اصولی آنها را رعایت نکنند، ممکن است دچار یکسری عوارض و مشکلات شوند. بنابراین سعی کنید به میزان کافی استراحت کنید و همچنین از دستکاری کردن ناحیهای که کاتتر به آن وارد شده، خودداری نمایید.
هنگامی که انجام عمل ابلیشن قلب به پایان میرسد، بیمار به اتاق ریکاوری انتقال داده میشود تا علائم حیاتی از جمله ضربان قلب، فشار خون و محل ورود کاتتر به خوبی مورد بررسی قرار بگیرد. دقت داشته باشید بیمارانی که عمل ابلیشن قلب فیبریلاسیون دهلیزی هیبریدی را انجام دادند، یک لوله تخلیه کوچک از قفسه سینهشان بیرون میآید که در طول شب مایع اضافی را از قفسه سینه بیرون میکشد. این لوله در روز بعد از عمل خارج خواهد شد و به صورت دائمی نیست.
یکی از مهم ترین مراقبت های بعد از ابلیشن قلب که نباید آن را نادیده بگیرید، رعایت بهداشت و ضدعفونی کردن ناحیه ورود کاتتر است. بنابراین سعی کنید روزی یکبار با استفاده از محلولها یا شویندههایی که پزشک برایتان تجویز کرده، محل زخم را ضدعفونی نمایید و پانسمان را هم تعویض کنید.
تا حد امکان از خاراندن یا لمس کردن ناحیه برش داده شده خودداری نمایید و در صورت مشاهده التهاب یا خونریزی سریعاً به بیمارستان بروید. احساس درد در قفسه سینه یا ناحیهای که کاتتر به آن وارد شده، طبیعی است و شما باید مسکنهایی که دکتر برایتان تجویز کرده را سر وقت مصرف کنید.
اگر به خوبی نمیدانید که ابلیشن قلب چیست و باید بعد از انجام آن چه اقداماتی را انجام دهید، حتما سوالات خود را از دکتر قلب بپرسید تا پاسخ کاملی دریافت کنید. از مصرف دارو بدون تجویز پزشک خودداری نمایید و همچنین دست به اقدامات نامناسب نزنید.
معمولاً بعد از گذشت ۶ ساعت استراحت در صورتی که علائم حیاتی به صورت عادی باشند، میتوانید با کمک پرستار از تخت پایین بیایید و در اطراف راه بروید. البته بهتر است خیلی خودتان را خسته نکنید و از انجام فعالیتهای سنگین نیز بپرهیزید. پس از این که از بیمارستان مرخص شدید، میتوانید یک روز بعد به حمام بروید و محل برش داده شده را با استفاده از صابونهای ملایم و آب گرم بشویید و در آخر آن را به طول کامل خشک کنید.
استفاده نکردن از پمادهای مختلف نیز جزو مراقبت های بعد از ابلیشن قلب به حساب میآید. دقت داشته باشید استفاده از محصولات آرایشی که دارای عطر هستند، میتواند باعث ایجاد التهاب و عفونت در ناحیه زخم شده شود.
برای حفظ سلامتی قلبتان بعد از انجام ابلیشن حتما تغییرات مناسبی را در شیوه زندگی خود ایجاد نمایید و کنترل و نظارت دقیقی بر روی فشارخون داشته باشید؛ زیرا فشار خون بالا میتواند موجب ایجاد آریتمی و وخیمتر شدن وضعیت قلب شود.
از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید و مصرف نمک، چربی و مواد الکلی را تا حدود زیادی کاهش دهید. سبزیجات و میوههای مختلف را هم در برنامه غذایی خود جای دهید و سراغ فست فودهای مضر نروید.
رایج ترین عوارض بعد از ابلیشن قلب
ابلیشن قلب به طور کلی روشی کم خطر و نسبتاً ایمن است؛ اما در شرایط مختلف به دلیل رعایت نکردن موارد مراقبتی، ممکن است برخی عوارض و خطرات را نیز به همراه داشته باشد. البته عوارض های بعد ابلیشن قلب اکثراً به صورت موقت هستند و پس از مدتی رفع خواهند شد.
رایج ترین خطرات و عوارضی که ممکن است بعد از انجام ابلیشن قلب رخ دهد، شامل خونریزی، عفونت، سکته قلبی یا مغزی، واکنش منفی به داروهای بیهوشی، آسیب عروق خونی، آسیب دریچه قلب، لخته شدن خون در ریهها، تشدید آریتمی و نامنظم شدن ضربان قلب میشود.
کسانی که به خوبی توصیههای پزشک را در نظر بگیرند، کمتر عوارض های بعد ابلیشن قلب برایشان به وجود میآید. به همین دلیل نیز سعی کنید تمام نکات مراقبتی که در این مقاله ذکر شد را در کنار برنامههایی که دکتر قلب و عروق برایتان در نظر گرفته، رعایت کنید.
هزینه ابلیشن قلب
در حال حاضر مراکز درمانی خصوصی و دولتی، هزینههای مختلفی را برای انجام ابلیشن قلب در نظر گرفتهاند و این هزینهها معمولا با توجه به عواملی همچون خدمات ارائه شده و روش ابلیشن تعیین میشوند. بنابراین اگر میخواهید به طور دقیقتر هزینه ابلیشن قلب را بدانید، توصیه میکنیم از مرکز مورد نظرتان استعلام بگیرید.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم به این پرسش که ابلیشن قلب چیست پاسخ دهیم؛ اگر به عارضههای قلبی همچون آریتمی مبتلا هستید و میخواهید زیر نظر یک متخصص باتجربه درمان خود را ادامه دهید، بهتر است از طریق سایت دکتر قلب، نوبت آنلاین بگیرید تا با روشهای درمانی مناسب دکتر هومن محمودی دوباره سلامتیتان را به دست آورید.
آرامش قلب شما با کلینیک دکتر قلب
بدون دیدگاه